Comisia Europeană transmite că fuziunile ar fi benefice pentru bănci și pentru economia UE. Mesajul vine în contextul mișcărilor UniCredit – Commerzbank

banca, credit, calcule, calculator, banca Sursa foto: Pexels

Fuziunile ar putea permite băncilor să devină mai rezistente la şocuri şi să opereze mai eficient, şi ar fi benefice economiei UE, a apreciat marţi Comisia Europeană, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Comentariile vin după ce luni cancelarul german Olaf Scholz a calificat drept un “atac neprietenos” decizia UniCredit de a deveni cel mai mare acţionar la banca germană Commerzbank. Nemulţumirea oficialilor germani a fost provocată de faptul că UniCredit a decis să folosească financiare derivate pentru a-şi dubla participaţia potenţială Commerzbank, până la aproape 21%, înainte de a obţine aprobarea autorităţilor de reglementare pentru această majorare.

Comisia Europeană a precizat că nu comentează cazuri particulare, dar, cu toate acestea, a prezentat avantajele consolidării bancare.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

“Fuziunile ar putea face băncile mai rezistente la la şocuri, datorită diversificării mai ridicate a activelor. Şi ar permite băncilor europene să aibă modele de afaceri mai eficiente, să urmărească strategii de creştere şi să investească în digitalizare”, a declarat un purtător de cuvânt al Executivului comunitar.

Integrarea pieţei ar trebui combinată că măsuri adecvate de protecţie, şi ar fi benefice economiei UE bănci globale mai mari şi mai diversificate, deşi băncile mici şi mijlocii continuă să fie esenţiale, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Tentativa directorului general de la UniCredit, Andrea Orcel, de a pune la punct cea mai mare bancă din Europa a devenit un test al hotărârii blocului comunitar de a depăşi frontierele naţionale şi a redobândi o relevanţă mondială.

Renumit pentru tranzacţiile pe care le-a încheiat, Orcel a semnat anul trecut prima sa mare achiziţie în calitate de CEO a UniCredit, când a convenit să preia divizia din România a Alpha Bank.

Analiştii susţin de mult timp că o fuziune între UniCredit şi Commerzbank ar fi una dintre cele mai atractive combinaţii din sectorul bancar european, având în vedere că există foarte puţine suprapuneri regionale între operaţiunile germane ale celor două bănci. HypoVereinsbank, pe care UniCredit a cumpărat-o în 2005, este mai profitabilă decât Commerzbank şi are o prezenţă puternică în regiunile Bavaria şi Hamburg, în timp ce Commerzbank este prezentă pe întreg teritoriul Germaniei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: