Comisia Europeană va propune un al doilea pachet de despăgubiri pentru fermierii afectați de importul de cereale din Ucraina, în valoare de circa 75 de milioane de euro

Elena Deacu mart. 30, 2023 0 comentarii
agricultura, fermier, teren agricol, recolta

Comisia Europeană va anunța în a doua parte a lunii aprilie un al doilea pachet de despăgubiri pentru fermierii europeni afectați de importul de produse agricole din Ucraina, care se va ridica la circa 75 de milioane de euro, a declarat joi un reprezentant al Comisiei Europene, într-un briefing de presă. Reamintim că, în total, prin primul pachet, Comisia Europeană a oferit despăgubiri de 56,3 milioane de euro pentru fermierii bulgari, polonezi și români. România primește, prin primul pachet, doar 10 milioane de euro, mult mai puțin față de cele 200 milioane de euro estimate de fermieri pentru a-și acoperi pierderile, deși aceștia nu au prezentat dovezi clare care să demonstreze paguba suferită. Președintele Klaus Iohannis a reclamat suma mică primită de țara noastră, iar președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European Charles Michel au fost de acord cu majorarea sumelor.

Astfel, Comisia Europeană a propus să vină cu un al doilea pachet de despăgubiri, pentru a acoperi impactul mai larg asupra agricultorilor al importurilor ieftine intrate din Ucraina în UE.

Acest al doilea pachet de sprijin se va ridica la un total de circa 75 de milioane de euro (față de 56,3 milioane euro, valoarea primului pachet), conform reprezentantului Comisiei Europene. Acest ajutor va viza statele din prima linie afectate de importurile ieftine din Ucraina. Reamintim că atunci când a elaborat primul pachet, Comisia a consultat șase state din prima linie, respectiv: Polonia, România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Republica Cehă, iar cinci dintre acestea (toate, în afară de Republica Cehă) au trimis informații către Comisie.

În plus, reprezentantul Comisiei a afirmat că acest pachet va viza și alte culturi care nu au fost sprijinite prin intermediul primului pachet, precum sectorul zahărului sau sectorul mierii. Reamintim că România a primit despăgubiri pentru cultura de porumb, deoarece aceasta a fost cea mai afectată de importurile ucrainene.

Totodată, criteriile pe baza cărora au fost acordate despăgubirile prin primul pachet ar putea fi diferite față de primul pachet, potrivit oficialului european, astfel că proporția ajutoarelor acordate s-ar putea schimba între țări, însă „este mult prea devreme pentru a spune ce criterii vor fi folosite”. Economedia a explicat AICI cum au fost calculate ajutoarele pentru despăgubirile fermierilor români în primul pachet.

Cel mai probabil, cel de-al doilea pachet va fi prezentat statelor membre în a doua jumătate a lunii aprilie și va fi propus ca amendament la primul pachet, a spus reprezentantul Comisiei.

Oficialul a reamintit faptul că statele membre au primit posibilitatea să dubleze ajutorul primit prin primul pachet de despăgubiri cu sume din bugetul național. Până la data de 30 august, statele membre vor trebui însă să informeze Comisia cu privire la raționamentele alese pentru a distribui ajutoarele către fermieri, cu privire la criterii și la cuantum.

Reprezentantul Comisiei a afirmat că dacă România, Polonia sau Bulgaria ajută fermieri care nu au neapărat nevoie de despăgubiri, Comisia va informa statele membre în cauză.

sursa foto: Pexels/ Binyamin Mellish

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *