Comisia Europeană vrea să elimine TVA-ul pentru piața europeană a Apărării

Portrait of Thierry Breton Comisia Europeana

Comisarul european Thierry Breton propune suprimarea TVA pentru piața europeană a apărării, pentru a o face “mai competitivă” în fața ofertelor americane, scrie BFM TV.

Ar putea competiția dintre F-35 american și avioanele europene de luptă, începând cu Rafale, să determine Uniunea Europeană să modifice regulile fiscale în materie de armament? Aceasta este dorința lui Thierry Breton. În 15 februarie, comisia europeană a dezvăluit o serie de măsuri “semnificative” în materie de apărare europeană, pentru a “stimula inovația și pentru a remedia dependențele strategice”.

Printre aceste acțiuni figurează o exonerare de la taxa pe valoare adăugată (TVA) începând cu 2023.

Potrivit propunerii, “Comisia va studia un anumit număr de instrumente care vor viza încurajarea achiziției comune de capacități de apărare dezvoltate în cooperare în cadrul UE, în special prin propunerea unei exonerări de la taxa pe valoarea adăugată (TVA)”.

Pentru Thierry Breton, această dispoziție este necesară pentru a reechilibra contractele de armament în UE și pentru a adopta o formă de reciprocitate fiscală față de Statele Unite. “Ideea reamintește de practicile în vigoare în Statele Unite” unde ‘vânzările de material militar în străinătate’ nu sunt supuse TVA sau altor drepturi vamale în țara de destinație. O reglementare similară se aplică agenției de aprovizionare a NATO.

Comisia dorește să “favorizeze investițiile în statele membre în capacități strategice, în special atunci când sunt dezvoltate și sau realizate în cadrul cooperării în UE”.

Această măsură vizează în special avionul F-35 al Lockheed-Martin care a sedus deja circa zece state europene, printre Olanda, Italia, Norvegia, Belgia sau Finlanda. Zvonuri foarte persistente afirmă că Spania și Germania, țări partenere cu Franța în cadrul programului Scaf, iau în calcul echiparea cu avionul vedetă al Lockheed-Martin. Potrivit expertului Gareth Jennings, în Europa ar urma să fie peste 500 de avioane F-35 în 2035.

Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *