Compania de creditare cripto Celsius și-a cerut falimentul

Redacția iul. 14, 2022 0 comentarii
card, visa, criptomonede, ethereum

Celsius Network, una dintre cele mai mari companii de creditare de criptomonede din lume,  a depus o cerere de faliment la New York, potrivit unui document, la o lună după ce a înghețat retragerile clienților, scriu Bloomberg și Financial Times. Compania se alătură astfel valului de companii de active digitale care au înghețat activele și au intrat în restructurare pe fondul vânzării puternice de criptomonede în acest an.

Celsius a precizat într-o declarație că a inițiat procedura în mod voluntar pentru a-i oferi posibilitatea „de a-și stabiliza activitatea și de a încheia o tranzacție de restructurare cuprinzătoare care să maximizeze valoarea pentru toate părțile interesate”.

Compania a întrerupt toate retragerile, precum și unele alte funcții pe 12 iunie, invocând „condiții extreme de piață”, o măsură care a declanșat noi scăderi ale valorii principalelor criptomonede.

Celsius a angajat recent firma de avocatură Kirkland & Ellis pentru a se ocupa de restructurare, înlocuind Akin Gump Strauss Hauer & Feld LLP, au declarat pentru Bloomberg persoane apropiate.

Celsius promitea randamente de peste 18% clienților care doreau să își împrumute criptomonedele. La rândul său, a împrumutat aceste monede investitorilor instituționali, dar a fost și participant la o serie de aplicații de finanțare descentralizată. Când moneda stabilă TerraUSD (UST) și tokenul Luna aferent s-au prăbușit în luna mai, Celsius s-a grăbit să își retragă fondurile din protocolul Anchor al Terra, care oferea randamente de 20% pentru depozitele UST. Mai recent, a avut de suferit din cauza unei alte mari dețineri – un token cunoscut sub numele de staked ETH, sau stETH, care este legat de valoarea lui Ether – care a devenit în mare parte ilichid.

Creditorul este doar una dintre numeroasele companii din sector care au suferit din cauza faptului că pariurile riscante s-au întors împotriva lor pe actuala piață în scădere cu 20% (piață bear).

Un alt creditor centralizat, Babel, a oprit și el retragerile. Creditorul Voyager Digital Ltd. și-a cerut de asemenea falimentul, în timp ce fondul Three Arrows Capital a fost pus în procedură de insolvență în Insulele Virgine Britanice, iar mai târziu și-a cerut falimentul.

În ultima lună, Celsius a rambursat toate – peste 900 de milioane de dolari – datoriile sale în aplicațiile descentralizate Aave, Compound și MakerDAO, potrivit datelor blockchain și tracker-ului Zapper.

În documentele depuse la 6 iulie, compania a mai spus că și-a remaniat consiliul de administrație, numind doi noi membri, inclusiv un expert în restructurare, în timp ce a renunțat la alții.

Dosarul instanței a enumerat între 1 și 10 miliarde de dolari în active, aceeași sumă în pasive și peste 100.000 de creditori.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.