Compania italiană Eni se așteaptă ca oprirea fluxului de gaze rusești să se prelungească până luni. Gazprom a invocat probleme cu reglementările din Austria

gazprom, rusia, gaze naturale, moscova, energie ruseasca Sursa foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Compania italiană Eni a anunțat că nu va primi gazele pe care le-a comandat de la compania rusă Gazprom în acest weekend, deși firmele au declarat că lucrează pentru a remedia această situație.

Livrările de gaze rusești prin punctul de intrare Tarvisio au fost oprite ieri, a precizat sâmbătă Eni, cel mai mare importator de gaze rusești din Italia, într-o declarație pe site-ul său. Grupul italian a adăugat ulterior că nu va primi niciunul dintre importurile solicitate pentru duminică, 2 octombrie și că se așteaptă ca situația să rămână aceeași și luni.

Moscova și mai multe țări europene, printre care și Germania, se află în conflict în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia de la invazia țării în Ucraina în februarie.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Tensiunile au crescut în această săptămână după ce scurgerile la gazoductele Nord Stream 1 și 2, care leagă Rusia și Germania, au aruncat tone de metan în Marea Baltică, în ceea ce ONU consideră că ar putea fi cea mai mare scurgere de acest gaz dăunător pentru climă înregistrată vreodată.

Sâmbătă, operatorul Nord Stream 2 a declarat că gazul a încetat în sfârșit să se mai scurgă, la cinci zile de la ruptura inițială, pe care atât Rusia, cât și Occidentul au pus-o pe seama sabotajului.

Uniunea Europeană susține că Moscova folosește fluxul de gaz necesar pentru energia din regiune ca armă economică, lucru pe care Rusia l-a negat în mod constant, dând vina în schimb pe impactul sancțiunilor occidentale pentru orice întrerupere a aprovizionării.

Rușii dau vina pe noile reglementări din Austria

Gazprom a anunțat  într-o declarație pe Telegram că problema cu livrările pentru Italia a fost rezultatul schimbărilor de reglementare din Austria. Aceasta a spus că tranzitul de gaz prin această țară a fost suspendat după ce operatorul său de rețea a refuzat să confirme cererile  de transport sau cantitatea pe care Gazprom plănuia să o expedieze.

În schimb, guvernul austriac a declarat că Gazprom nu a semnat contractele necesare.

“La începutul fiecărui an gazier, intră în vigoare diverse modificări tehnice ale modelului de piață”, a anunțat ministerul austriac al Energiei.

“Pentru aceasta sunt necesare modificări contractuale. Aceste contracte nu au fost încă semnate de Gazprom. Prin urmare, cererile de transport pentru astăzi nu au putut fi acceptate. În prezent, se lucrează la o soluție la nivel tehnic cu toată viteza.”, a mai precizat ministerul.

Un purtător de cuvânt al Eni a declarat că Austria a continuat să primească gaz la granița cu Slovacia.

Pe de altă parte, Italia și-a asigurat importuri suplimentare de gaze în acest an de la furnizori alternativi pentru a compensa scăderea fluxurilor din Rusia după începerea războiului din Ucraina.

Gazul rusesc reprezintă acum aproximativ 10% din importurile italiene, în scădere de la aproximativ 40%, a declarat o sursă apropiată, în timp ce ponderea din Algeria și țările nordice a crescut.

Tot ieri, Gazprom a redus livrările de gaze naturale către Republica Moldova cu aproximativ 30%, a declarat Vadim Ceban, director al companiei de gaze Moldovagaz.

Vineri, vicepremierul moldovean Andrei Spînu a declarat că Gazprom a avertizat Moldova în legătură cu această reducere.

Spînu a declarat sâmbătă că problemele tehnice au cauzat reducerea și că Moldova va cere Gazprom să crească livrările.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: