Compania Națională de Investiții contractează lucrări de 800 milioane lei pentru construcția a 80 de creșe ce vor putea găzdui câte 40 de copii în 80 de localități din România

cresa, gradinita, copil Sursa foto: Pexels/Natali

Compania Națională de Investiții (în subordinea Ministerului Dezvoltării) a scos la licitație în SICAP 39 de contracte de execuție pentru 80 de creșe mici, care vor putea găzdui câte 40 de copii, amplasate în 80 de localități din România, la un preț total de peste 800 milioane lei. Fiecare contract este de circa 25 milioane lei pentru construcția la pachet a câte două crește și includ proiectare, execuția lucrărilor și asistență tehnică. Practic, ridicarea unei creșe costă în medie 12,5 milioane lei.

Programul național de construcție de creșe pentru întreținerea de zi a copiilor de vârste foarte mici este este implementat de CNI cu bani de la bugetul de stat și din PNRR, respectiv PNCIPS (subprogramul Unități și instituții de stat) și componenta C15 – Educație din PNRR.

Fiecare clădire va fi dotată cu panouri fotovoltaice din care se va asigura parțial energia necesară funcționării lor. Potrivit detaliilor de pe pagina de internet a CNI, creșa este organizată în trei nuclee funcționale: zona administrativă, zona destinată copiilor și zona spațiilor tehnico-gospodărești. Astfel, fiecare proiect are un număr total de dormitoare egal cu numărul de grupe, camere de joacă, vestiare și grupuri sanitare, spații pentru luat masa dar și cabinet medical. Totodata sunt prevăzute și funcțiuni auxiliare precum spălătorie, călcătorie, biberonerie sau bucătărie.

În funcție de necesitățile fiecarei comunități locale au fost gândite trei tipuri de proiecte respectiv:

  • Creșă mică (4 grupe, capacitate totală 40 de copii)
  • Creșă medie (7 grupe, capacitate totală 70 de copii)
  • Creșă mare (11 grupe, capacitate totală 110 copii)

Prin CNI se realizează procedurile de achiziție publică, se contractează lucrările de execuție iar, după finalizarea acestora, obiectivul de investiții este predat către beneficiar – respectiv autoritatea locală, căruia îi revine sarcina de a o da în folosință și a o administra.

La acest moment, prin PNCIPS sunt aprobate și în diferite stadii de implementare un total de 153 creșe, iar în cadrul PNRR, CNI are în diverse stadii de implementare un total de 124 creșe.

Sursa foto: Pexels/Natali

Comentarii

  1. Tipic pentru autor!
    In titlu este vorba de 39 de creșe , in articol este vorba de 39 de contracte și 80 de creșe.
    Rușinicăăăă !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *