Companie de soluții de energie regenerabilă: Au apărut tot mai multe firme neautorizate ANRE pentru instalarea panourilor fotovoltaice, care cresc riscul de incediu

panouri solare, fotovoltaice Sursa foto: Pixabay

Locuințele pe care sunt montate sisteme fotovoltaice de către firme fără autorizație ANRE sunt supuse unui risc ridicat de incendiu, nefiind cunoscute și respectate toate normele de siguranță de instalare a panourilor solare, avertizează reprezentanții companiei de soluții de energie regenerabilă Kilowat. Riscul de incendiu crește direct proporțional cu apariția a tot mai multor firme neautorizate, favorizată de potențialul acestui domeniu în România și dorința românilor de a scăpa de facturile la energie. Situația este cu atât mai dramatică cu cât mulți români, care nu beneficiază de programul Casa Verde sau nu au resurse financiare, fac credite bancare pentru a putea instala panouri solare, situație de care firmele fără autorizație profită.

„România cunoaște cel mai mare avans privind energia verde. Dar în ciuda lucrurilor bune în favoarea românilor și a furnizorilor în conformitate, cum sunt programele Casa Verde și ElectricUP, apar firme care instalează panouri solare fără să aibă autorizație ANRE și care astfel afectează un domeniu în plină dezvoltare și viețile românilor. Românii sunt victime ale acestor firme. În ultimul an, au apărut tot mai multe firme fără a fi reglementate oficial pentru instalarea panourilor solare, care abuzează de nevoia românilor de a fi independenți energetic pentru a scăpa de facturi la energie. Sunt tot mai mulți români care se chinuie să se împrumute, să facă un credit pentru panouri solare, iar aceste firme îi pun într-un mare risc. Cu tot mai multe astfel de firme, România riscă să devină țara panourilor arse, dar cel mai grav a locuințelor distruse. În loc să scape de grija facturilor la energie, românii pot ajunge să stea cu grija că acoperișul poate lua foc și că își pierd casele. Pentru a preveni orice pagubă, le recomandăm să verifice dacă instalatorul are autorizație ANRE și să lucreze doar cu furnizori validați care respectă normele de siguranță”, punctează Albert Soare, fondator Kilowat.

Românii sunt tot mai interesați să devină independenți energetic, prin urmare cererea pentru panouri solare a crescut accelerat în ultimii ani. Potrivit datelor companiei, 70% dintre solicitanți nu sunt beneficiari ai programului Casa Verde, ceea ce îi supune riscului de a lucra cu o firmă fără certificare ANRE.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În lipsa autorizației ANRE, firmele nu sunt obligate să fie la curent cu normele și noutățile din domeniu pentru siguranță, să se acrediteze, să aibă personal calificat și să garanteze calitatea serviciilor și a echipamentelor folosite. În multe cazuri, pentru a atrage clienți, firmele fără autorizație ANRE folosesc echipamente de calitate mediocră pentru a instala sisteme fotovoltaice la un preț mult mai mic decât prețul pieței.

„Deseori sunt folosite cabluri fotovoltaice cu o rezistență și o calitate redusă, fiind declanșatorul principal al incendiilor. Cablurile conectează panourile solare cu invertorul, iar dacă nu sunt conforme cu normele de siguranță, pot provoca daune. În acest domeniu, nu poți face rabat de la nimic – nici de la echipamente, nici de la specializarea instalatorilor, nici de la instalarea efectivă. Desigur că un cost mai mic poate fi mai convingător, mai ales pentru cei care nu beneficiază de subvenția prin programul Casa Verde, însă montarea sistemelor fotovoltaice este o alegere importantă cu rolul de a schimba în mai bine viețile beneficiarilor. Iar românii au nevoie de siguranță, au nevoie de garanția lucrului bine făcut pentru a nu rămâne fără case. O firmă cu autorizație ANRE, cu instalatori acreditați care respectă întocmai normele de montare, este garanția siguranței pentru români atunci când decid să instaleze panouri fotovoltaice pentru a scăpa de grija facturilor la energie”, explică Albert Soare, fondator.

Reprezentanții companiei au constatat că instalările neautorizate aduc multiple pericole, printre care:

  • Utilizarea materialelor necorespunzătoare: instalatorii neautorizați pot folosi materiale de calitate inferioară sau neomologate, care nu sunt proiectate pentru a face față cerințelor de siguranță specifice unui sistem fotovoltaic.
  • Instalarea necorespunzătoare a echipamentelor: lipsa cunoștințelor specializate și a experienței în instalarea corectă a echipamentelor solare poate duce la conexiuni slabe, supraîncălzirea componentelor și, în cele din urmă, la riscul de incendiu.
  • Neglijarea normelor de siguranță electrică: instalatorii neautorizați pot ignora sau neglija normele de siguranță electrică, cum ar fi utilizarea echipamentelor de protecție corespunzătoare și respectarea distanțelor minime între componente, crescând astfel riscul de scurtcircuit și incendiu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: