Companiile energetice de stat din Turcia ar putea fi reorganizate înaintea unor posibile listări

Energie electrica sursa foto: ANRE

Autorităţile turce se pregătesc să reorganizeze o parte din marile companii de stat, înaintea unor posibile listări publice iniţiale, au declarat surse din apropierea acestui dosar pentru agenția Bloomberg, preluată de Agerpres.

Potrivit acestor surse, Guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan vrea să se concentreze în primul rând pe companiile energetice, inclusiv importatorul de gaze şi operatorul sistemului de gazoducte Botas. Guvernul de la Ankara vrea să împartă Botas în mai multe companii mai mici şi să reorganizeze operaţiunile de trading şi reţeaua de conducte sub umbrela unor entităţi separate, în conformitate cu planurile destinate liberalizării pieţei gazelor. Obiectivul acestei reorganizări este înlocuirea controlului strict al statului asupra acestor companii cu o guvernanţă corporativă orientată spre profit, au precizat sursele.

Aceste reforme fac parte dintr-un efort mai vechi al autorităţilor turce de a pune capăt pierderilor înregistrate de companiile de stat dar vor afecta şi companiile din afara sectorului energetic.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Ulterior, companiile ar putea fi pregătite pentru oferte publice iniţiale sau privatizări după ce vor deveni profitabile, ceea ce ar aduce mai mulţi bani la bugetului statului. În sectorul energetic, care este controlat în mare parte de fondul suveran de investiţii din Turcia, printre companiile vizate se numără şi producătorul de petrol Tpao, care în prezent dezvoltă un important zăcământ de gaze naturale din Marea Neagră.

Cu toate acestea, săptămâna trecută, ministrul Energiei din Turcia, Fatih Donmez, a spus că atât Botas cât şi Tpao sunt cruciale pentru securitatea energetică a Turciei, respingând acuzaţiile formulate de liderul partidului de opoziţie Iyi, Meral Aksener potrivit căreia guvernul se pregăteşte să vândă ambele companii unor firme din străinătate.

Similar, Guvernul de la Ankara are programată organizarea, la finele lui 2022, a unei oferte publice iniţiale la compania TEIAS (operatorul de transport al energiei electrice din Turcia). În paralel, de mai multe decenii, statul turc a vândut active din portofoliul producătorului de electricitate Euas.

În schimb, în ultimi ani Turcia nu a vândut nicio participaţie la o mare companie de stat. Potrivit datelor oficiale, în 2020 veniturile Turciei din privatizări au coborât la 22 de milioane de dolari, cea mai redusă valoare din ultimii 33 de ani, comparativ cu un vârf de 12,5 miliarde dolari înregistrat în anul 2013.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: