Companiile își regândesc planurile de investiții în Europa după Legea de reducere a inflației a lui Biden, care aduce subvenții importante

Dolari americani pixabay.com

Tesla a anunțat recent o schimbare de strategie, renunțând la Europa, deoarece încearcă să beneficieze de subvenții fără precedent în Statele Unite. Dar nu este singura companie care își revizuiește deciziile de investiții în Europa, arată o analiză CNBC.  Companiile europene, printre care Northvolt, Linde, Volkswagen, Enel, și-au exprimat interesul de a profita de subvențiile americane. Experții au susținut că simplitatea măsurilor din SUA este prea atractivă pentru a renunța la ea. Dar Europa nu își poate permite să piardă investiții cheie în timp ce se luptă cu o criză a costului vieții, notează analiza.

Multe multinaționale își reconsideră planurile de a investi în Europa. Acest lucru se întâmplă după ce președintele american Joe Biden a prezentat anul trecut Legea privind reducerea inflației, sau IRA, care include cheltuieli record de 369 de miliarde de dolari pentru politici climatice și energetice.

Această legislație istorică, care cuprinde subvenții ecologice pentru întreprinderi, a ridicat probleme de concurență pentru companiile europene – și a supărat politicienii din regiune. Bruxelles-ul a fost nevoit să se gândească cum să răspundă cel mai bine.

Northvolt, un producător suedez de baterii; Linde, un gigant chimic din Germania; Volkswagen,
producătorul de automobile; Enel , gigantul italian din domeniul energiei, și-au exprimat cu toții interesul de a profita de subvențiile americane. Și ar putea fi mai mulți.

“Companiile europene, preferă să aibă cadoul guvernului american decât sancțiunea autorităților europene”, a declarat Evangelos Mytilineos, CEO și președinte la conglomeratul industrial grec Mytilineos, la emisiunea “Squawk Box Europe” de la CNBC, despre birocrația suplimentară din Europa.

Când a fost întrebat dacă își va muta afacerile în SUA, Mytilineos a răspuns: “Este o posibilitate. Din păcate, nu este o posibilitate doar pentru compania noastră”.

Este încă devreme pentru a evalua cât de multe investiții ar putea pleca din Europa ca urmare a politicii lui Biden. Dar, până acum, mesajul întreprinderilor europene este clar: acestea doresc ca oficialii din regiune să facă mai mult pentru a le sprijini.

“Europa trebuie să își intensifice jocul”, a declarat Miguel Stillwell D’Andrade, CEO al gigantului energetic EDP. El a descris IRA ca fiind un “instrument de investiții pro-business extrem de puternic și simplu”.

Într-un discurs din februarie, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că a venit timpul pentru un “cadru mai simplu și mai rapid”. Anterior, echipa sa a salutat eforturile depuse în Statele Unite pentru o economie mai curată, intensificând în același timp discuțiile cu omologii lor pentru a se asigura că întreprinderile europene nu se vor îndrepta către America.

Dar există temeri că ar putea fi prea puțin și prea târziu.

Peter Carlsson, directorul general al Northvolt, a declarat în februarie pentru CNBC că firma sa a lucrat la o fabrică nord-americană. “Iar odată cu IRA, acest plan a fost oarecum turbo stimulat, având în vedere stimulentele foarte puternice”, a adăugat el.

Northvolt se află în plin proces de decizie dacă va continua expansiunea în America de Nord înainte de a face același lucru în Germania.

Între timp, Ilham Kadri, CEO al Solvay, o companie de produse chimice cu sediul în Belgia, a declarat în ianuarie: “Realitatea este că administrația Biden stimulează atunci când Europa reglementează – ca să o spunem negru pe alb.”

UE “este conștientă că trebuie să facă mai mult

Luna trecută, Tesla a decis să reducă unele investiții în Germania și să se concentreze în schimb pe piața nord-americană pentru a beneficia de IRA.

“În prezent, producția de celule a Tesla se concentrează în Statele Unite datorită cadrului creat de Legea privind reducerea inflației din Statele Unite (IRA)”, a declarat compania pe 22 februarie, potrivit Reuters. Un purtător de cuvânt al companiei nu a fost disponibil atunci când a fost contactat joi de CNBC.

Această decizie vine în contextul în care atât companiile, cât și analiștii susțin că simplitatea IRA este prea atractivă pentru a trece cu vederea.

“IRA este construită într-un mod care este, în primul rând, foarte simplu. Iar simplitatea este întotdeauna un câștigător. În schimb, mecanismul Uniunii Europene este mult mai complex”, a declarat Maria Demertzis, senior fellow la think tank-ul Bruegel.

pixabay.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *