Simtel, grup de inginerie şi tehnologie, şi Monsson, dezvoltator de proiecte de energie regenerabilă din România şi Europa de Sud-Est, anunţă semnarea unui parteneriat strategic ce vizează dezvoltarea, construirea şi vânzarea de proiecte fotovoltaice şi/sau mixte cu o capacitate totală instalată de aproximativ 150 MWp, precum şi dezvoltarea de soluţii de stocare a energiei electrice cu o capacitate de până la 120 MWh, informează Agerpres.
”Simtel, grup de inginerie şi tehnologie listat pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti şi lider naţional în domeniul energiei regenerabile şi Monsson, dezvoltator de proiecte de energie regenerabilă din România şi Europa de Sud-Est, anunţă semnarea unui parteneriat strategic ce vizează dezvoltarea, construirea şi vânzarea de proiecte fotovoltaice şi/sau mixte cu o capacitate totală instalată de aproximativ 150 MWp. În plus, parteneriatul urmăreşte şi dezvoltarea de soluţii de stocare a energiei electrice cu o capacitate de până la 120 MWh”, anunţă Simtel.
Pentru realizarea acestor proiecte, cele două companii intenţionează să utilizeze resurse financiare proprii, finanţare bancară, dar şi alte surse de finanţare, precum obligaţiuni verzi şi fonduri europene.
„Parteneriatul dintre Simtel şi Monsson marchează un pas semnificativ în direcţia accelerării tranziţiei către energie verde la nivel naţional. Împreună, vom combina resursele şi cunoştinţele noastre extinse pentru a livra proiecte care vor contribui la reducerea emisiilor de carbon şi la creşterea gradului de independenţă energetică a României. Acest parteneriat vine în completarea strategiei definite de noi pentru perioada 2025 – 2030, în care ne-am asumat să implementăm 500 MWp capacităţi de producţie a energiei verzi şi să extindem infrastructura de stocare a energiei cu 300 MWh”, a declarat Ana Nedea, director de Strategie şi Dezvoltare de Business, Simtel.
Simtel şi Monsson vor dezvolta proiecte de energie regenerabilă folosind un model integrat, care acoperă întregul ciclu de viaţă al proiectelor – de la planificare şi dezvoltare, până la construcţie, vânzare şi, în cazuri excepţionale, operarea pe termen lung. Această abordare integrată le permite celor două companii să asigure eficienţă, fiabilitate şi inovaţie în cadrul fiecărui proiect în parte.
„Monsson a dezvoltat şi investit în soluţii de stocare a energiei electrice pentru sisteme mari, care să aducă stabilitate sistemului energetic naţional. Soluţiile brevetate de răcire cu apă a bateriilor PRIME şi software-ul performant adaptat perfect pieţei din România vor ajuta proiectele în care acestea sunt implementate să producă energie regenerabilă în bandă. Având în vedere că soluţia conţine peste 95% componente produse în Europa, suntem siguri că putem crea plus valoare şi companiilor partenere. Suntem siguri că parteneriatul cu Simtel se va dezvolta în viitor şi vom putea extinde această cooperare şi în alte zone energetice”, a declarat Sebastian Enache, Head of M&A al Monsson.
Portofoliul de proiecte pe care cele două companii îl urmăresc prin acest parteneriat poate fi desfăşurat atât integral, cât şi în faze separate, în funcţie de cerinţele pieţei şi oportunităţile de dezvoltare.
Parteneriatul va explora opţiuni de stocare a energiei, pentru a sprijini echilibrarea şi eficientizarea reţelelor electrice.
Simtel şi Monsson vor sprijini prin implementarea proiectelor de energie regenerabilă obiectivele naţionale de reducere a emisiilor de carbon, conform angajamentelor României faţă de Uniunea Europeană şi de acordurile internaţionale de mediu.
Simtel este un grup de tehnologie, inginerie şi inovare, cu origini româneşti şi oferă companiilor şi organizaţiilor soluţii complete şi ecosisteme integrate, de la consultanţă, autorizare, proiectare, inginerie şi construcţie, până la mentenanţă, operare, măsurare, control şi furnizare de energie. Simtel Team este listată pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti sub simbolul bursier SMTL.
Prezentă de peste 20 de ani în piaţa de energie regenerabilă din România, Monsson a devenit furnizorul principal de energie electrică regenerabilă printr-un portofoliu de peste 5GW de proiecte eoliene şi fotovoltaice. Compania furnizează servicii la cheie pentru construcţia şi operarea acestor sisteme.