Schema de ajutor pentru compensarea scumpirilor la energie va costa bugetul de stat un miliard de lei, spune ministrul Finanțelor Dan Vîlceanu, care precizează că acești bani vor veni dintr-un dividend suplimentar pe care statul îl va lua de la companiile din energie la care este acționar.
„Rămâne de văzut care va fi impactul bugetar total, pentru că avem și o lege a consumatorului vulnerabil. Peste 1 milard de lei pentru această subvenționare la gaze și electricitate, a declarat ministrul, marți seara, la Digi24.
Dan Vîlceanu a precizat că mare parte din acești bani vor fi obținuți chiar de la companiile din domeniu, prin impunerea unui dividend suplimentar.
„Cea mai mare parte, sper că integral, de la companiile de energie și gaze. Sunt dividende pe care le încasăm de la companiile din energie și pe care le folosim pentru a ajuta oamenii să depășească această iarnă. Sunt dividende suplimentare”, a spus Vîlceanu.
Anterior, ministrul Energiei, Virgil Popescu, spunea că efortul bugetar pentru compensarea facturilor la energie va fi acoperit anul acesta din dividendul suplimentar al Hidroelectrica, care este de 800 milioane lei, iar la gaze există şi sursa de finanţare din impozitul pe venitul suplimentar din dereglementarea preţului.
Guvernul a discutat săptămâna trecută, în primă lectură, un proiect de Ordonanţă cu o schemă de compensare pentru facturile la energie electrică şi la gaze naturale pentru consumatorii casnici. Economedia a prezentat aici documentul de lucru al Guvernului.
Astfel, la gaze, facturile vor fi reduse procentual cu 25%, în limita unui consum anual de 1.200 metri cubi. În cazul energiei electrice, se va aplica o reducere calculată ca diferență între prețul mediu din piață și cel mai mic preț din piața concurențială. Mai precis, gospodăriile cu consumuri de curent electric cifrate între 30 și 200 KWh lunar vor primi de la stat o compensație de 18 bani/KWh în fiecare lună.
Ministrul Energiei spunea că în cazul energiei electrice vor beneficia de această măsură 5,2 milioane de gospodării (60% din numărul total de gospodării), respectiv 13 milioane de români, iar la gaze 2,3 milioane de gospodării, dintr-un total de 3,6 milioane racordate la gaze, respectiv 5,8 milioane de români.