Complexul CFR Astoria din Snagov, înstrăinat pe o sumă ridicolă (Anchetă Club Feroviar)/ Grindeanu sesizează DNA, iar CFR Infrastructură a făcut plângere penală în urma tunului imobiliar

CFR Astoria

O afacere care prezintă toate indiciile unui ,,tun” imobiliar prin care Complexul CFR Astoria din Snagov a fost înstrăinat pe o sumă ridicolă și pe care a documentat-o publicația Club Feroviar a forțat autoritățile să reacționeze și să prezinte un punct de vedere asupra unei tranzacții din care statul iese, ca de obicei, păgubit.

Astfel, vineri, Club Feroviar a publicat un material din care reiese că, în ianuarie 2022 tot terenul aferent Complexului CFR Astoria din Snagov (peste 200 000 mp.) și nu doar terenul ocupat de suprafața clădirilor Complexului (28 000 mp) a fost intabulat de lichidatorul Societății Feroviare de Turism pentru doar 50 000 euro, o sumă derizorie pentru zona Lacului Snagov. Publicația arată că, după ce la conducerea CFR SA a fost numit Ion Simu, pus de ministrul Grindeanu, societatea care a cumpărat clădirile a primit dreptul de superficie pentru 99 de ani pentru tot terenul de pe malul lacului Snagov, nu doar pentru cel aferent clădirilor.

Grindeanu sesizează DNA

După dezvăluirile Club Feroviar, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a transmis pe Facebook un mesaj din care reiese că sesizează instituțiile care pot face o anchetă : ,, Înțeleg că există un anumit interes al unor ziariști pentru un aparent “caz Astoria”. Deduc și că acești reprezentanți ai presei încearcă să arunce unele bănuieli asupra mea. Tocmai pentru a nu mai exista îndoieli, anunț că voi solicita instituțiilor abilitate ale statului să cerceteze situația și să ia măsurile legale care se impun. Poliția, Parchetul General, DNA …. oricare dintre aceste instituții vor avea sprijinul meu, ca ministru al Transporturilor, pentru aflarea adevărului. Dacă există vreo infracțiune, cei vinovați trebuie să plătească! Indiferent de numele lor și de perioada în care au fost în funcție.”

CFR Infrastructură făcuse plângere penală încă din martie

Explicații mai consistente în legătură cu situația Complexului Astoria Snagov au venit sâmbătă de la CFR Infrastructură. Compania confirmă dezvăluirile publicației Club Feroviar care a arătat că, în fapt s-a transferat tot terenul către dezvoltatorul imobiliar, ba chiar că există o plângere penală depusă încă din martie 2022, iar CFR este parte vătămată : ,, Astfel, în data de 28.03.2022, Regionala CF București a formulat plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecatoria Buftea*, aceasta fiind înregistrată sub nr.2018/P/2022. Plângerea penală a fost transmisă de către Parchetul de pe langă Judecătoria Buftea către IGPR – SRPT București – BIF, pentru efectuarea de cercetări. La data de 17.05.2022, IGPR – SRPT București – Biroul de investigare a Fraudelor a înaintat SRCF București, Ordonanța pentru prezentarea documentelor și înscrisurilor deținute de _CNCF CFR SA în calitate de persoană vătămată. În concluzie, prezentându-vă detaliat și cronologic etapele acestei spețe, rezultă foarte clar că CFR SA (prin SRCF București) *a făcut deja plângere penală în vederea stabilirii părții vinovate de acordare a dreptului de superficie pe un teren al cărui proprietar este de fapt compania CFR SA. Din elementele prezentate, care pot fi susținute cu documente în fața instituțiilor abilitate, dar și în temeiul acțiunilor fundamentate de CFR SA, rezultă fără echivoc faptul că actuala conducere a acționat și acționează legal în interesul economic justificat al Companiei.” Comunicatul complet, aici 

Notă : Ion Simu, membru PSD a fost numit de ministrul Grindeanu în decembrie 2021, în locul lui Ioan Pintea. Dreptul de superficie pentru terenul Astoria apare în extrasul de carte funciară în septembrie 2021 doar pentru Societatea Feroviară de Turism, însă în ianuarie 2022 intabularea dreptului de superficie figura și dezvoltatorul, potrivit documentelor pe care le-a prezentat Club Feroviar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.