Complexul Energetic Valea Jiului semnează un acord cu investitorul australian Green Gravity prin care testează modul în care tehnologia de stocare a energiei poate fi aplicată în 17 puțuri de mină

Mina de carbune pixabay.com

Complexul Energetic Valea Jiului S.A. (CEVJ) și Green Gravity au încheiat joi un Acord-Cadru de Cooperare pentru a explora posibilitatea aplicării tehnologiei inovative de stocare a energiei Green Gravity în șaptesprezece  puțuri de mină în cele patru operațiuni miniere din Valea Jiului din România, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Energiei.

„Acordul conturează domeniul și obiectivele unui studiu comun pentru a evalua aspectele tehnice, economice și de mediu ale conversiei minelor de cărbune existente ale CEVJ în facilități de stocare a energiei, folosind tehnologia și expertiza proprietară a Green Gravity. Studiul va evalua de asemenea beneficiile și provocările potențiale ale integrării sistemului de stocare a energiei cu rețeaua electrică existentă și cu sursele de energie regenerabilă”, potrivit comunicatului.

Ministerul transmite că acordul reprezintă un parteneriat strategic între CEVJ și  Green Gravity, deoarece ambele părți împărtășesc o viziune comună de avansare a tranziției energetice și reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, creând în același timp noi oportunități pentru dezvoltare economică și bunăstare socială. Acordul se aliniază de asemenea cu Pactul Verde al Uniunii Europene, care are ca obiectiv să facă Europa primul continent climatic neutru până în 2050.

România trece printr-o tranziție energetică majoră, având ca scop creșterea ponderii energiei regenerabile în mixul său energetic și reducerea dependenței de combustibilii fosili. România și-a stabilit obiective ambițioase pentru energia regenerabilă pentru 2030.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *