Compromiterea e-mailurilor de business (BEC) au generat, în 2021, mai multe pierderi pentru victime decât orice alt tip de infracţiune cibernetică (Raport)

atac cibernetic Sursa foto: Pexels

Compromiterea e-mailurilor de business (BEC) au generat, în 2021, mai multe pierderi pentru victime decât orice alt tip de infracţiune cibernetică, relevă raportul FBI Internet Crime Report, citat de blogul de securitate Eset România și Agerpres.

Astfel, potrivit raportului, întocmit de Centrul de Conformitate a Crimelor pe Internet (IC3) al FBI, în cursul anului trecut au fost primite 19.954 de plângeri legate de acest tip de atac, ceea ce l-a făcut al nouălea cel mai popular tip de infracţiune din 2021, cu mult în urma celui de phishing (324.000 de plângeri), neplată/nelivrarea (82.000) şi încălcarea datelor cu caracter personal (52.000).

Pe baza celor aproape 20.000 de rapoarte BEC, hackerii au câştigat 2,4 miliarde de dolari, mult mai mult decât din fraudele de investiţii, situate pe locul 2, cu 1,5 miliarde de dolari, respectiv din frauda amoroasă – pe locul al treilea (950 milioane de dolari).

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“Aceasta înseamnă că BEC a reprezentat aproximativ o treime (35%) din pierderile totale din infracţiunile cibernetice în 2021. Aceasta este de fapt o reducere faţă de aproape jumătate din anul precedent, dar reprezintă totuşi o creştere de 82% în termeni reali. De asemenea, este adevărat că în 2019, când pierderile datorate BEC erau de aproximativ 1,8 miliarde de dolari, numărul de rapoarte către FBI a fost de aproape 24.000. Deci, escrocii câştigă mai mulţi bani din mai puţine atacuri (…) Frauda de tip compromiterea e-mail-urilor de business (BEC – Business Email Compromise) a generat mai multe pierderi pentru victime decât orice alt tip de infracţiune cibernetică în 2021”, se arată în raport.

Experţii în securitate cibernetică ai Eset precizează că atacul prin care sunt compromise e-mailurile de business este un tip de inginerie socială.

Eset a fost fondată în anul 1992 în Bratislava (Slovacia) şi se situează în topul companiilor care oferă servicii de detecţie şi analiză a conţinutul malware, fiind prezentă în peste 180 de ţări.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Protocolul SMTP e ‘obsolete’ & ‘failed by design’. Dar aparent nimeni nu vrea sa rescrie unul nou, ceea ce este necesar, din temelii.

    De ex, nu vad de ce orice serviciu de email n-ar permite ‘whitelists/blacklist’ by default si automat ‘deny’ la tot ce inseamna EMAIL.
    Da, fiecare ar trebui sa invete niste basics ale unui firewall, ceea ce ar fi normal cand te gandesti cat de mult a ajuns sa insemne ‘PC-ul de buzunar’, dar aici furnizorii de astfel de servicii sunt vinovati si chiar mai mult, protocolul in sine.

    E vechi, nu l-a gandit nimeni ca baza tuturor serviciilor a cateva miliarde de oameni.

    Chiar nu pot sa inteleg de ce nu pot da ‘ban’ cuiva pe mail, si chiar mai mult, orice n-are ‘whitelist’ e ‘blacklisted’ by default.

    Sunt genul de om caruia ii place sa depuna un anumit efort in plus pt. pacea lui interioara …

    Aici, culmea, trebuie schimbata mentalitatea DoD, creatorul de facto a tot ce inseamna Internet, care oricum nu si-au dorit vreodata viata privata a tuturor cetatenilor, din motive, din pacate, evidente …

    Oamenii tind sa fie rai si sa faca rele, dar aici trebuie sa intervina pedepse mai aspre individuale(constructive! si nu proactive cu efect secundar — pedepsesc vinovatul ca altul sa stie de frica..) si nu generale …

    P.S. : Pt. cei care ati ascultat ultimul episod al podcastului ‘Recorder’, tare sofist baiatul … Spune la un moment dat ce oaza plina de calorii e telefonul cuiva dar omite ca orice suita de ‘antivirus’ functioneaza de fapt ca un virus(are acces la absolut tot si chiar poate sa modifice Orice), dar le numim ‘spyware omologat’.

    Poate d’asta nu vor oamenii pe altii in telefoanele lor(de aici rezulta si ce-a scris un baiat la articolul cu CEO-ul UIPath…)

    — Google nu-s departe de Microsoft, avem doar niste Monopolii Absolute, extrem de Anti-Capitaliste, and everyone is fine …

    Solutii exista doar ca lumea-i in urma cu 500 de ani …

    Pe vremuri iti luai codul-sursa dintr-o revista, il bateai la calculator, compilai si te jucai … Va vine sa credeti ?

    Acum oamenii nu stiu sa seteze un boot-order in BIOS, sau sa faca un .ISO pe-un DVD … (aveam o cunostiinta pe care-o batea Nero rau de tot, tot punea .ISO-ul C/P pe DVD si nu stia de ce nu-i booteaza…few decades ago…)

    Sa nu mai vorbim ca Industria a avut grija sa dispara orice mediu media… A aparut Blu-Ray-ul dar Blu-Ray writerele nu scalau, desi tehnologia ar fi trebui sa permita sa scrii un BluRayDisk in 5 minute, considerand ca aveai un RAID 0 si un quad-core.

    Lumea este foarte corupta, tehnologia care va fi utilizata peste 5 ani este deja printre noi doar ca se da ‘cu taraita’ pt. ca ‘lacomie maxima’ si de aici reiterati acest comentariu …

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.