CONAF avertizează că majorarea poverii fiscale pentru companii și persoane fizice poate avea un dublu efect negativ, de impulsionare a inflației și adâncire a recesiunii

calculator venituri taxe calcule salarii impozit pixabay.com Sursa foto: Pixabay

Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) avertizează că majorarea poverii fiscale pentru companii și persoane fizice poate avea un dublu efect negativ, de impulsionare a inflației și adâncire a recesiunii, iar dacă prețurile cresc, stimulate și de fiscalitate, consumul scade, inhibat tot de majorarea poverii fiscale, iar o mare parte din afacerile mici se închid, atunci calculele statului de a încasa 1% din PIB din aceste măsuri fiscale devin o iluzie.

„Schița măsurilor fiscale pregătită de coaliția de guvernare descrie menținerea sistemului de impozitare a veniturilor prin cota unică, care a impulsionat atât activitatea economică în România, cât și veniturile statului, însă include unele modificări care ar putea afecta negativ afacerile și, implicit, bugetul statului”, consideră reprezentanții Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

Confederația transmite că, în contextul economic actual, extrem de complicat, fiscalitatea trebuie să fie atent calibrată, pentru a nu altera activitatea micilor întreprinzători, în general mai sensibili în momente de criză.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

„Considerăm că eliminarea  impozitului de 3% pentru microîntreprinderi și generalizarea cotei de 1%, măsură condiționată de angajarea unui salariat, stimulează activitatea acestor companii. Limitarea numărului de microîntreprinderi în care poate participa o persoană are logică fiscală, însă îngustarea sferei de aplicare va scoate din sfera microîntreprinderilor activități care se încadrează perfect în logica afacerilor mici. Cu unele excepții, contabilii și notarii, de exemplu, sunt în mod natural într-un regim de impozitare micro, iar consultanța pe care o oferă nu poate fi calibrată la un nivel de venituri de 20% din totalul încasărilor, pentru a evita ieșirea din sfera microîntreprinderilor, deoarece alte activități nu intră în logica domeniului”, a observat Cristina Chiriac.

În plus, poate cea mai severă penalizare fiscală este gândită în sfera activităților independente, acolo unde guvernul intenționează să stabilească o normă de venit de patru ori mai mică. Persoanele cu activități independente vor fi afectate de  diminuarea plafonului maxim pentru încadrarea la norma de venit, de la 100.000 de euro la 25.000 de euro, ceea ce ar putea avea ca efect reducerea drastică a numărului de PFA, transmite CONAF.

„Modificările ce vor a fi aduse Codului Fiscal fie ridică nivelul de taxare pentru diverse industrii fie modifică, în sensul de a înăspri filosofia fiscală, pentru altele. Nu am reușit să identificăm o serie de măsuri menite a eficientiza, de exemplu, colectarea la bugetul statului. Maximizarea colectării pe actualul sistem fiscal este deosebit de importantă, în condițiile în care veniturile fiscale în PIB sunt de numai 27%”, afirmă Mihaela Mitroi, coordonator al Comitetului Fiscal din cadrul CONAF.

Mediul de afaceri a avertizat în repetate rânduri că menținerea unor facilități fiscale în privința impozitului pe venit pentru anumite domenii, care sfidează cota unică, poate fi interpretată ca o temporizare, un compromis, cu scopul reintroducerii impozitului progresiv. Menținerea sistemului de cotă unică este esențială pentru ca economia României și afacerile ei să facă față provocărilor multiple ale momentului. Iar fiscalitatea trebuie să fie atent calibrată pentru a susține afacerile mici și activitățile independente. 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: