Concerte şi activităţi la Festivalul Strada Armenească, în Grădina Botanică din Bucureşti, cu intrare liberă

Grădina Botanică București Grădina Botanică București, Facebook

Cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Strada Armenească va avea loc între 2 şi 4 august, în Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” din Bucureşti. Cultura şi tradiţiile armeneşti sunt sărbătorite şi reinterpretate, aduse în faţa publicului larg. Participanţii la festival au ocazia de a se întâlni cu artişti armeni, români şi basarabeni, consacraţi şi emergenţi. Intrarea la festival este liberă, transmite News.ro.

Subcarpaţi, Ladaniva, Ovidiu Lipan Ţăndărică feat. Stelu Enache şi Balkano, Paulina, Karin Band, Prima Dragoste, etc., două DJ seturi, jam sessions, târg artizanal, ateliere pentru copii, tineri şi adulţi fac parte din program. Participanţii se vor bucura de asemenea de gastronomii internaţionale, cafea la nisip, o bibliotecă în natură care va găzdui o serie de discuţii şi dezbateri.

Pădurea de lângă zona principală a festivalului va găzdui o scenă mai mică, din materiale naturale, unde vor avea loc trei performance-uri sonore realizate în exclusivitate pentru această ediţie. Vineri după-amiază, Centrul Cultural Subcarpaţi va întâlni, într-un challenge ce are potenţialul de a da naştere unor arhitecturi muzicale unice, muzicienii armeni de la Karin Band.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Sâmbătă, multi-instrumentistul şi compozitor din Erevan, Hayk Karoyi, va crea un sound performance inspirat de arta cineastului Serghei Paradjanov, utlilizând discuri vechi din colecţia personală.

În ultima zi de festival, două muziciene din Armenia, Susanna Najarian (voce) şi Lilit Petrosyan (qanun) se vor întâlni pe aceeaşi scenă, pentru a interpreta piese adunate din Armenia rurală şi cântece de leagăn.

Cei mici vor avea o zonă dedicată, unde se vor putea juca în natura urbană, vor asculta basme armeneşti însufleţite de actori păpuşari, jonglerii, baloane uriaşe de săpun şi multe surprize.

De peste douăzeci de ani, „Centrul Cultural Teryan” din Erevan se implică într-o gamă amplă de activităţi pentru păstrarea şi diseminarea valorilor culturale, literare, educative, etnografice, ştiinţifice, de cercetare şi spirituale; promovează conservarea şi răspândirea valorilor spirituale şi culturale, încurajează dezvoltarea culturii armene, organizează şi desfăşoară cursuri de croitorie, lucru manual, broderie, ţesut de covoare, precum şi o serie de alte meşteşuguri.

Centrul Cultural Teryan va susţine următoarele ateliere:

Atelier de Broderie tradiţională din Marash şi pictură textile –  În timpul acestui atelier, participanţii vor fi face cunoştinţă cu principiile şi secretele broderiei din Marash.
Atelier de Ceramică – în timpul acestui atelier, participanţii vor picta pe ceramică, folosind ornamente din miniaturi armeneşti.
Carte de colorat: „Costumul Tradiţional Armean” – în timpul acestui atelier, participanţilor le vor fi prezentate costumele tradiţionale din diferite regiuni ale Armeniei. Fiecare regiune are o cromatică specifică.
Narine Poladian este armeancă din Liban, a studiat arhitectura interioară. În 2018 a decis să meargă în Armenia în calitate de voluntară la Birthright Armenia şi s-a îndrăgostit de procesul de realizare a crucilor din piatră vulcanică (tuf), numite Hacikar. În fiecare zi, interacţionează cu pietrele, infuzându-le energie, promovând conservarea culturii armene.

Ateliere de colaje pornind de la imagini din filmele lui Sergei Parajanov, inspirate de colajele acestuia, susţinute de Bucharest Collage Collective, comunitatea artiştilor ce promovează arta colajului şi oferă un spaţiu de manifestare şi promovare artiştilor bucureşteni.

Festivalul îşi deschide porţile vineri, 2 august de la ora 16:00, şi sâmbătă şi duminică, începând cu orele 12:00.

Programul concertelor:

Vineri, 2 august

17:30 Centrul Cultural Subcarpaţi & Karin Band – challenge multicultural (scena din pădure)
19:30 Concert Hayk Karoyi ft. Susanna Najarian (Armenia)
21:00 Concert Subcarpaţi
22:30   Jam session: Subcarpaţi, Floare de Maidan, Hayk Karoyi & Karin Band

Sâmbătă, 3 august

16:00 Hayk Karoyi – Sound Performance inspirat de arta regizorului Sergei Parajanov (scena din pădure)
17:30 DJ Set Miko
18:30 Concert Prima dragoste (Republica Moldova)
20:00 Concert Karin Band ft. Susanna Najarian (Armenia)
21:30 Concert Ovidiu Lipan Ţăndărică feat. Stelu Enache şi Balkano (România)

Duminică, 4 august

16:00 Sounds of Ararat – Susanna Najarian & Lilit Petrosyan (scena din pădure)

17:00 DJ Set Ligia Keşişian
18:00 JINJ (Armenia)
19:30 Paulina (România)
21:00 Ladaniva (Armenia)

Uniunea Armenilor din România este o organizaţie non-guvernamentală constituită în anul 1919, cu scopul de a-i ajuta pe armenii refugiaţi în România după Genocidul din 1915. După 1990, Comunitatea armeană a reînfiinţat Uniunea Armenilor din România, dorind să păstreze moştenirea culturală şi spirituală a armenilor de pe aceste meleaguri, dar să şi promoveze cultura şi tradiţiile armene în rândul publicului larg.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: