Confederație de antreprenoriat: “Datele privind indicele de creştere al preţurilor industriale sunt un avertisment pentru lunile următoare”

Redacția apr. 5, 2022 0 comentarii
productie, fabrica

 

Preţurile energiei şi ale materiilor prime continuă să crească, iar datele statistice recent publicate nu surprind încă efectele invaziei Ucrainei de către Rusia, avertizează și reprezentantele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF, citate de Agerpres. Prețurile producției industriale au crescut cu peste 43% în interval de un an, conform datelor INS, care arată majorări semnificative la extracția de petrol și gaze și la producția de energie..

“Indicele preţurilor industriale şi-a încetinit creşterea în februarie, faţă de luna anterioară, dar statistica nu surprinde tensiunea din piaţa energiei provocată de invazia din Rusia, care a început spre finalul lunii. Evoluţia indicelui preţurilor producţiei industriale este un avertisment pentru viitorul apropiat”, a declarat Cristina Chiriac, preşedintă CONAF.

Preţurile producţiei industriale au fost supuse unor presiuni de creştere încă din vara anului trecut, când efectele pandemiei de coronavirus s-au făcut simţite în blocaje ale transporturilor internaţionale de mărfuri, a observat ea.

“Antreprenorii au făcut faţă unor creşteri susţinute de preţuri încă din primăvara anului trecut, când blocajele în transportul internaţional de mărfuri au influenţat costurile. Însă invazia Ucrainei de către Rusia a intensificat volatilitatea preţurilor petrolului şi gazului natural, mărind costurile de producţie. Pur şi simplu, războiul din Ucraina a aruncat benzină peste un foc care ardea mocnit. Încă nu ştim cum şi când se vor calma preţurile energiei, sau ale materiilor prime de bază din industrie”, a adăugat Cristina Chiriac.

CONAF estimează că multe companii de dimensiuni mici şi mijlocii vor trece printr-o perioadă dificilă, din cauza scumpirii energiei şi a materiilor prime.

În plus, costurile mari de producţie, reflectate de Indicele Preţurilor Industriale semnalizează un puseu inflaţionist. Însă, istoria crizei financiare începută în 2008 ne arată că multe companii nu au transferat către consumatori integral creşterea costurilor de producţie, pentru a nu-şi pierde piaţa. Costurile necompensate de preţurile de vânzare au fost acoperite fie din profit, fie din împrumuturi.

“Datele privind indicele de creştere al preţurilor industriale sunt un avertisment pentru lunile următoare, când efectele războiului din Ucraina, ale sancţiunilor aplicate Rusiei şi companiilor sale, în paralel cu scumpirea metalelor, a energiei şi în general, a materiilor prime se vor acutiza”, a mai spus Cristina Chiriac.
aţă de anul trecut în februarie, în timp ce pe piaţa externă preţurile au crescut anual cu 20,15%.

CONAF are în componenţa sa 2 federaţii, 6 patronate, 5 asociaţii şi 19 sucursale şi peste 3.000 de companii.

Preţurile producţiei industriale pe total – piaţa internă şi piaţa externă – au crescut cu 43,8% în februarie comparativ cu aceeași lună a anului trecut, conform datelor publicate ieri de Institutul Național de Statistică. Pentru extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, majorarea a fost de 246%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat are prețuri majorate cu 144,86% la interval de un an.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.