Companiile care dezvoltă tehnologie de AI pot și sprijină deja startup-uri în domeniu, dar sectorul ar putea fi încurajat și prin finanțări publice în direcția aceasta, dintr-o strategie de digitalizare a țării, a spus Cristian Popescu, Country Lead Enterprise Business la Amazon Web Services, în cadrul conferinței Economedia A.I. PLAY.
“Noi (compania, n.red.) avem un program dedicat pentru startup-uri și pe diverse paliere. Avem diverse finanțări dedicate pentru startup-uri. Dar în privința accesului la tehnologie, în general, în toată oferta Amazon avem un așa-numit free tier (nivel gratuit, oferte gratuite, n.red.), cu care toată lumea poate să înceapă gratuit, să testeze, să încerce de cele mai multe ori. Pentru zona de startup e foarte, foarte incipient, nivelul ăsta ajunge în toate tehnologiile, inclusiv în AI. Mai departe, cred că finanțările pot veni dinspre noi, dinspre cei care asigurăm tehnologia. Ar trebui să fie finanțări publice în direcția asta, dintr-o strategie de digitalizare poate a țării, să avem un sprijin consistent în domeniu, dacă ne dorim să performăm ca țară. Sprijin sau investiție de la stat. Adică aș spune mai degrabă sub forma de investiție. Dacă ne dorim să performăm într-un domeniu, avem nevoie de resurse, ca națiune. Și atunci, în mod normal, ar trebui să ne gândim la metode de încurajare”, a spus Popescu.
Acesta a subliniat că domeniu IT aduce deja “valoare serioasă pentru țara noastră și prezența companiilor mari aici în în mod semnificativ este vizibilă”. “E o oportunitate tehnologică pe care cred că România e pregătită s-o fructifice și cred că cel puțin ar trebui să avem o dezbatere pe tema asta la nivel de țară. Ce am putea face să ne accentuăm prezența în domeniu IT în noul domeniu care se deschide acuma așa de de rapid”, a spus oficialul Amazon.
Economedia a organizat marți o conferință imersivă despre transformarea bazată pe inteligența artificială a mediului de afaceri și a administrației din România. Conferința a pus în dezbatere o temă de importanță crucială pentru prezent și viitor: mai poate funcționa o organizație, fie că este publică sau privată, fără inteligența artificială? Totodată, a explorat cele mai eficiente modalități de a utiliza instrumentele AI în beneficiul companiilor și, în final, al fiecăruia dintre noi.