Consilier în cadrul BNR: Nu avem prea mult timp pentru a porni la o reformă profundă, a economiei şi a societăţii. Va fi foarte greu, pentru că interesele care vor fi afectate de reformă sunt puternice şi bine structurate

Consilierul în cadrul Băncii Naţionale a României Eugen Rădulescu afirmă că, „dincolo de analizele” despre cum a ajuns România în situaţia economică actuală, ţara noastră nu are „prea mult timp pentru a porni la o reformă profundă, a economiei şi a societăţii”. În opinia specialistului, după ce este validat de Parlament, viitorul Guvern ar trebui „să îşi asume răspunderea în Parlament pe un pachet legislativ care să ducă la măcar 70% dintre reformele absolut necesare”, transmite News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Dincolo de analizele despre cum am ajuns aici, nu avem prea mult timp pentru a porni la o reformă profundă, a economiei şi a societăţii”, afirmă Eugen Rădulescu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Specialistul cu zeci de ani de experinţă în posturi de conducere în sistemul bancar şi actual consilier în cadrul BNR consideră că va fi foarte greu, având în vedere că „interesele” afectate de reformă sunt „puternice şi bine structurate”, iar viitorul guvern are „misiunea imposibilă” de a identifica o majoritate parlamentară care să sprijine reforma.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

„Va fi foarte greu, pentru că interesele care vor fi afectate de reformă sunt puternice şi bine structurate, iar viitorul guvern are încă misiunea imposibilă de a identifica o majoritate parlamentară care să sprijine această reformă”, afirmă Rădulescu.

În opinia specialistului, după ce este validat de Parlament, viitorul Guvern ar trebui „să îşi asume răspunderea în Parlament pe un pachet legislativ care să ducă la măcar 70% dintre reformele absolut necesare”.

„Eu, personal, sunt de părere că viitorul guvern, după ce este validat de Parlament, ar trebui să îşi asume răspunderea în Parlament pe un pachet legislativ care să ducă la măcar 70% dintre reformele absolut necesare”, afirmă Eugen Rădulescu.

În postarea sa, consilierul BNR preia câteva din aceste reforme, prezentate de către directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, Radu Burnete.

Acesta spune că „după acest moment de respiro”, nu trebuie să mai existe „tot felul de scuze” pentru care nu se pot face „reformele care să aducă banii” din PNRR. „Pensii speciale, companii de stat, combaterea evaziunii, toate trebuie făcute şi partidele care au guvernat în ultimii ani au responsabilitatea să închidă chiar din Parlament toate aceste dosare. Cine refuză, ne condamnă la criză economică”, precizează Burnete.

Potrivit directorului executiv al Concordia, în ultimii ani s-a construit un „monstru administrativ” care împiedică absorbţia fondurilor europene din politica de coeziune.

„Din banii alocaţi între 2021 şi 2027, noi am absorbit sub 10%. Suntem în 2025! Suntem la sub 10% din vina noastră. Cine refuză să demanteleze acest haos birocratic (calm, cu pixul nu cu drujba), ne condamnă la criză economică. Avem nevoie de aceşti bani ca de aer”, consideră Burnete.

În acelaşi timp, spune Radu Burnete, economia privată „nu mai poate suporta continuarea dezmăţului”, adică evaziunea fiscală, iar cheltuielile publice trebuie reduse.

„Anul trecut, dacă adunăm cât a colectat din taxe şi impozite (33% din PIB) şi cât s-a împrumutat (9.3% din PIB) statul a cheltuit peste 40% din PIB. Prea mult pentru cum arată economia privată a României şi cu certitudine prea mult la câtă risipă este în cheltuirea acestor bani” (…). Reechilibrarea bugetară trebuie făcută fără o creştere semnificativă a fiscalităţii şi dacă este necesară trebuie să fie limitată în timp şi în impact. Trebuie să renunţăm şi la toate impozitele stupide care ne frânează aiurea economia – impozitarea excesivă a muncii part-time, IMCA şi tot felul de alte impozite excepţionale şi speciale. Avem nevoie de taxare clară, simplă, echitabilă”, explică Burnete.

Directorul executiv al Concordia mai spune că pieţele, investitorii, Comisia Europeană, agenţiile de rating vor da României „un moment de respiro”, „mai ales dacă Nicuşor Dan va putea numi un premier care inspiră încredere”.

„Dacă nu facem ce am enumerat şi dacă nu facem repede, luna de miere se va încheia rapid. Cetăţenii şi-au făcut ieri (n. red. duminică) datoria, dar partidele importante au ele o responsabilitate acum: să nu fugă şi să pună osul să facă tot ce-au amânat de atâta amar de vreme”, mai afirmă Radu Burnete.

În urmă cu aproape două săptămâni, consilierul BNR Eugen Rădulescu avertiza că venirea la putere a unui suveranist şi demisia guvernului „pava calea pentru acapararea întregii puteri de către forţele reacţionare”, posibilitate care, în opinia specialistului, „trimitea fiori pe pieţele financiare”. „Dacă nu schimbăm direcţia vaporului numit România, duminica viitoare, Titanic scrie pe noi! Mergeţi la vot şi evitaţi dezastrul, pentru numele lui Dumnezeu!”, scria Eugen Rădulescu.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.