Guvernul condus de cancelarul Olaf Scholz ar trebui să aibă în vedere o majorare a impozitelor pentru bogaţi, pentru a putea finanţa măsurile de sprijin în contextul inflaţiei, susţine Consiliul înţelepţilor – cei cinci economişti care sfătuiesc Guvernul de la Berlin în materie de politici economice, transmite AFP, citat de Agerpres.
“O creştere a cotei superioare de impozit pe venit sau introducerea unei taxe de solidaritate pentru cele mai mari venituri ar putea fi luată în considerare”, afirmă consilierii Guvernului german în raportul lor anual trimis miercuri cancelarului Olaf Scholz.
Experţii au adăugat că, în contextul inflaţiei accelerate, sprijinul acordat de stat ar trebui să vizeze numai gospodăriile care nu pot face faţă preţurilor mari la energie şi firmele care au un model viabil de afaceri dar care se confruntă cu o povară deosebită din partea preţurilor la energie.
Consiliul înţelepţilor a menţionat situaţia robustă de pe piaţa muncii şi impulsul dat de măsurile de sprijin, în special plafonarea preţului gazelor, drept argumente pentru previziunilor lor economice uşor mai optimiste decât cele ale Guvernului de la Berlin.
Consilierii, ale căror prognoze sunt urmate de Guvernul german în stabilirea politicii fiscale, se aşteaptă ca, în 2022, cea mai mare economie a Europei să înregistreze un avans al Produsului Intern Brut de 1,7%, faţă de prognoza de creştere a Guvernului german de 1,4%. Pentru 2023, înţelepţii se aşteaptă la o contracţie a economiei germane de 0,2%, faţă de prognoza oficială care mizează pe o contracţie de 0,4%.
Rata medie a inflaţiei ar urma să ajungă la 8% în acest an şi la 7,4% în 2023, sunt de părere înţelepţii, avertizând că inflaţia ridicată afectează creşterea economică şi deciziile de investiţii ale companiilor şi de aceea este crucial ca Banca Centrală Europeană să continue să acţioneze cu hotărâre în ceea ce priveşte deciziile de majorare a costului creditului.
“Dificultatea constă în majorarea dobânzilor în mod proporţional pentru a combate inflaţia fără a provoca o diminuare excesivă a economiei”, a spus Ulrike Malmendier, unul dintre membri Consiliului înţelepţilor.
De asemenea, experţii susţin că este esenţial să fie extinsă şi diversificată aprovizionarea cu energie iar consumatorii să fie încurajaţi să facă economii la energie.
Consiliul Experţilor pentru analizarea evoluţiei economice a fost creat prin lege în 1963 ca un for de consiliere a liderilor politici.