Consiliul Concurenței a făcut săptămâna trecută inspecţii la Biroul de Credit şi la mai multe bănci în legătură cu accesul la credite

Bogdan Chirițoiu Consiliul Concurentei 2 foto Facebook Foto: Bogdan Chirițoiu Consiliul Concurentei / Facebook

Consiliul Concurenţei a făcut săptămâna trecută controale la Biroul de Credit şi la 12 grupuri bancare, suspiciunea fiind că prin modul în care se calculează scorul de credit este blocat accesul unor clienţi la împrumuturi şi se îngreunează refinanţarea, a declarat, luni, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

“Inspecţiile s-au terminat. Au durat trei zile în cursul săptămânii trecute şi au vizat Biroul de Credit şi 12 grupuri bancare. Ştiţi că avem deja în derulare o investigaţie în care ne uităm la modul cum stabilesc băncile dobânzile, cum stabilesc indicele care stă la baza stabilirii dobânzilor – ROBOR. De data asta este un subiect conex. Nu ne uităm la dobândă, ci ne uităm la accesul la credite, la condiţiile de creditare. Suspiciunea este că, prin modul cum se calculează scorul de credit, este blocat accesul unor clienţi la credite şi se îngreunează refinanţarea”, a explicat Chiriţoiu, la ieşirea de la o conferinţă pe teme de energie, scrie Agerpres.

El a menţionat că suspiciunile au apărut în urma analizei pe care o are în lucru Consiliul Concurenţei în sectorul bancar, din documente în format electronic, din computere şi telefoane.

“Important de menţionat este că nu luăm la întâmplare documente, ci ne bazăm pe un mandat judecătoresc. Judecătorul a aprobat ridicarea documentelor respective de la bănci”, a precizat Chiriţoiu.

Biroul de Credit S.A. este o societate pe acțiuni înființată la sfârșitul anului 2003, având, la ora actuală, ca acționari 18 bănci și are ca obiect de activitate colectarea/prelucrarea de date privind portofoliul de clienți – persoane fizice clienți ai participanților.

În ceea ce priveşte investigaţia legată de dobânzi, preşedintele autorităţii de concurenţă a afirmat că se aşteaptă la un rezultat în cursul anului viitor.

Pe de altă parte, un comunicat al Consiliului Concurenței remis Economedia anunță că inspecțiile au avut loc la 10 bănci, și nu la 12, așa cum a declarat șeful autorității de concurență.

“Consiliul Concurenței a finalizat inspecțiile inopinate derulate la zece bănci, precum și la Biroul de Credit și la Asociația Română a Băncilor. Băncile inspectate sunt: Alpha Bank Romania S.A., CEC Bank S.A., Garanti Bank S.A., Raiffeisen Bank România S.A, ING Bank N.V. Amsterdam sucursala București, Banca Transilvania S.A., Banca Comercială Română S.A, BRD – Groupe Société Générale S.A., Credit Europe Bank (Romania) S.A., First Bank S.A.”, menționează comunicatul citat.

Consiliul Concurenței a descins marți, 5 septembrie, la mai multe bănci comerciale din România, pentru a face controale inopinate, băncile fiind suspectate de cartel, conform unor surse consultate de Economedia.

Amintim că în noiembrie 2022, inspectorii Consiliului Concurenţei au demarat un control inopinat la 10 bănci, în cadrul unei investigaţii privind modul de stabilire a indicelui ROBOR. Consiliul Concurenței a precizat că inspecțiile s-au derulat în cadrul investigației privind posibile înțelegeri între cele 10 bănci pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de „fixing” (stabilirea ratelor de referință pentru ROBOR și ROBID).

Foto: Bogdan Chirițoiu Consiliul Concurentei / Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *