Consiliul Concurenței anunță că laptele s-a ieftinit, în medie cu 20%, după ce retailerii au negociat contractele cu procesatorii

lapte, lactate

Consiliul Concurenței anunță că negocierile contractelor între retaileri și procesatori s-au finalizat, iar prețul laptelui înregistrează reduceri, în medie, de 20% în cea mai mare parte a magazinelor.

„Deși este un acord voluntar, iar retailerii și procesatorii nu au o obligație legală de a participa, aceștia au aderat în număr mare la inițiativa Guvernului, iar reducerile la prețul laptelui proaspăt românesc ajung până la 34% în cazul unor sortimente disponibile în magazine”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, arată un comunicat de presă.

Prețul laptelui românesc, atât cel de 1,5% grăsime, cât și cel de 3,5%, a înregistrat scăderi la rafturile magazinelor încă din primele zile de la intrarea în vigoare a acordului, conform informațiilor colectate din platforma Monitorul Prețurilor.

„Reducerile de preț sunt acordate exclusiv de retaileri și procesatori și nu trebuie să afecteze fermierii, respectiv prețul laptelui la poarta fermei, ci, dimpotrivă, prin stimularea consumului autohton va crește cererea, iar producătorii locali vor vinde mai mult”, a adăugat președintele Consiliului Concurenței.

Reamintim că acordul voluntar între retaileri și procesatori pentru reducerea prețului pentru laptele proaspăt de consum a fost convenit la întâlnirea premierului Nicolae Ciucă, cu reprezentanți ai fermierilor, ai procesatorilor din industria alimentară, ai Asociației Marilor Rețele Comerciale din România și ai Asociației Companiilor de Distribuție de Bunuri din România, pentru o perioadă de șase luni, începând cu data de 1 mai.

La acordul voluntar privind reducerea prețului laptelui participă, în prezent, toate marile rețele comerciale și toți procesatorii care îndeplinesc condițiile: să comercializeze lapte proaspăt, românesc care costa peste 7 lei/litru (fără să fie inclus în vreo promoție) la data întâlnirii de la Guvern (11 aprilie 2023).

Măsurile anunțate de autorități au fost criticate, însă, de reprezentanții patronatelor și fermierilor. Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), a atras atenția că există mai multe probleme ale modului în care autoritățile vor să pună în practică această măsură. Astfel, spune Cojocaru pentru Economedia, prețul la raft e politica fiecărui comerciant și nu este nevoie de intervenția statului.

La rândul lor, fermierii spun că nu mai au de unde să mai ofere alte scăderi de preț, în condițiile în care, spune Ionuț Lupu, directorul executiv al Asociației Holstein RO, de la prima întâlnire de la guvern din luna aprilie pe tema ieftinirii laptelui, ei au scăzut deja prețul de două ori.

El a explicat că în piața achizițiilor sunt praticate acum următoarele prețuri: 1 – 1,2 lei pentru laptele spot, 1,5 lei –  1,85 lei pentru laptele cu contract și 2-2,2 lei pentru laptele cu contractele în derulare. Dar acest prețuri sunt sub costurile de producție, susține Lupu.

„Noi lucrăm deja mult sub costurile de producție, producem laptele cu 2,5 – 2,7 lei pe litru în cele mai bune situații. Absolut toți fermierii sunt pe pierdere. Nu mai putem duce prețul în jos, doar să îl dăm pe gratis!”, a mai spus Ionuț Lupu pentru Economedia.

Sursa foto:Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *