Consiliul Concurenței autorizează preluarea de către GSP a unor activități din domeniul serviciilor petroliere ale grupului Schlumberger

Platforma de foraj GSP captura youtube

Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Forasol S.R.L., membră a Grupului GSP, a preluat unele linii de afacere aferente unor activități din domeniul serviciilor petroliere aparținând unor companii ale Grupului Schlumberger.

Forasol S.R.L., înfiinţată în anul 2018, are ca obiect principal de activitate servicii anexe extracției petrolului brut și gazelor naturale.

Principala activitate a Grupului GSP constă în furnizarea serviciilor/produselor legate de activitatea platformelor marine, societățile membre ale acestui grup având capabilitatea de a asigura o prezență pe mai multe arii de activitate ce se circumscriu serviciilor de construcții a platformelor offshore și a structurilor subacvatice, serviciilor de mentenanță, serviciilor de management integrat de proiect, precum și serviciilor conexe acestora, cum ar fi: servicii de prevenire și stingere a incendiilor, servicii de catering, servicii de decontaminare, precum și servicii de transport offshore cu elicoptere, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Concurenței.

Grupul Schlumberger este furnizor de tehnologie și servicii pentru industria petrolieră, fiind specializat în proiectarea, dezvoltarea și furnizarea de tehnologie aferentă operațiunilor/etapelor de extracție a petrolului și gazelor naturale.

Tranzacția presupune transferul unor activităţi din domeniul serviciilor petroliere constând în: servicii de bază de echipamente de control a solidelor și fluidelor de foraj, precum și reparații sonde, servicii de bază de extracție/ridicare artificială a petrolului prin pompe cu cavitate progresivă, servicii de foraj direcțional de bază și măsurători, servicii de cimentare, servicii de evaluare prin cablu (wireline), servicii de testare a sondelor, servicii privind intervenția la sondă prin tubulatură flexibilă și servicii de stimulare a sondelor, servicii de bază de extracție/ridicare artificială a petrolului prin pompe submersibile electrice.

Aceste linii de afacere aparțin companiilor M-I Petrogas Services România S.R.L., Schlumberger Oilfield Europe Suport S.R.L. și Schlumberger România S.R.L., membre ale Grupului Schlumberger.

M-I Petrogas Services România S.R.L. are ca obiect principal de activitate servicii conexe extracției petrolului brut și gazelor naturale. Societatea oferă produse și servicii pentru fluidele de foraj, deschiderea de formațiuni productive, completare și reparații sonde.

Schlumberger Oilfield Europe Suport S.R.L. este specializată în activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea, activând, în principal, ca centru de servicii suport pentru diverse entități din cadrul grupului.

Schlumberger România S.R.L. desfășoară activități de servicii conexe extracției petrolului brut și gazelor naturale.

„În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa din România sau pe o parte substanţială a acesteia și că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal”, a precizat arbitrul concurenței în România.

—————

Grupul GSP este controlat de omul de afaceri constănțean Gabriel Comănescu. unul dintre cei mai vocali jucători din piaţa autohtonă a energiei. În 2018, două persoane legate direct de Gabriel Comănescu fuseseră promovate de fostul premier Viorica Dăncilă în poziţii-cheie din sistemul energetic. Mai precis, Gheorghe Constantin – fost director în GSP – fusese numit în funcţia de preşedinte al Autorităţii Competente de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră, adică exact agenţia care gestionează operaţiunile în care compania unde a lucrat Constantin are cele mai mari interese de business. Gheorghe Constantin a fost revocat abia în 2021, potrivit declarației de avere. De asemenea, un alt director din compania GSP, Florin Radu Ciocănelea, fusese numit de fostul premier Dăncilă în funcţia de consilier de stat cu atribuţii în energie. Ciocănelea a fost, de altfel, chiar administrator al Grup Servicii Petroliere. Florin Ciocănelea a murit în 2019.

Gabriel Comănescu are totodată și o mare influenţă și în viaţa politică din judeţul Constanţa, mesajele sale fiind deseori preluate de autorităţile locale sau de parlamentarii constănţeni.

Fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, spunea anul trecut pentru G4Media, în contextul în care era candidatul USR PLUS la Primăria Constanța, că omul de afaceri Gabriel Comănescu, patronul Grup Servicii Petroliere, l-ar fi chemat la București la sfârșitul lunii mai 2020 să îi ceară retragerea candidaturii, pentru a-l susține pe candidatul PNL Vergil Chițac. Deputatul USR susținea că s-a întâlnit cu magnatul la unul dintre sediile companiei sale din capitală pentru că era curios ce vrea să îi transmită unul dintre investitorii constănțeni. Stelian Ion a declarat pentru G4Media că afaceristul Gabriel Comănescu i-a vorbit mai întâi despre potența sa financiară, iar apoi i-a cerut să se retragă din cursa pentru Primăria Constanța pentru că, în caz contrar, „își va folosi toată influența și banii” și va face tot posibilul să iasă Vergil Chițac primar, candidatul PNL pe care Comănescu l-a susținut și în urmă cu 4 ani, la alegerile locale. (Detalii aici)

Grup Servicii Petroliere (GSP) este firma română cu cele mai puternice legături de afaceri cu Rusia, fiind dată drept exemplu în trecut chiar de fostul preşedinte, Traian Băsescu. Compania fondată de Gabriel Comănescu a avut contracte de zeci de milioane de euro cu companii de stat ruseşti din energie pentru lucrări de foraj marin.

captura youtube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *