Consiliul Concurenței investighează televiziunile care au renunțat la regimul must carry și cer bani pentru a transmite programe

televizor telecomanda Sursa foto: Pexels /Jeshootscom

Consiliul Concurenței anunță luni că a declanșat o investigație sectorială în domeniul audiovizual, pe fondul schimbărilor comerciale apărute pe piețele televiziunilor, publicității TV și serviciilor de retransmisie a canalelor TV din România.

Analiza a fost declanșată în contextul în care unele companii care dețin canale de televiziune, cu cote importante de audiență, au renunțat la regimul must carry (lista programelor care trebuie să facă parte, obligatoriu, din grila distribuitorilor de televiziune) și solicită plata unor sume de bani pentru a fi retransmise de către distribuitori.

Autoritatea de concurență transmite că va analiza structura piețelor de producție de canale TV, de retransmisie a canalelor TV, de publicitate și a oricărei piețe conexe relevante din România. De asemenea, vor fi studiate gradul de concentrare pe segmente de piață, mecanismele de funcționare ale acestora, condițiile comerciale în sectorul audiovizual al programelor de televiziune, precum și impactul ieșirii din regimul must carry asupra pieței serviciilor de retransmisie a canalelor de televiziune din România.

La finalul analizei, Consiliul Concurenței va emite propuneri și recomandări pentru îmbunătățirea sectorului audiovizual. Reamintim că prioritatea autorității de concurență este reprezentată de identificarea și eliminarea oricăror disfuncționalități manifestate în cadrul piețelor și remedierea acestora. În cazul în care va descoperi încălcări ale legii, Consiliul Concurenței va iniția procedurile necesare pentru sancționarea acestora.

Ce este principiul „must carry”

Principiul „must carry” este prezent în Legea Audiovizualului, Art. 82, şi prevede că distribuitorii de cablu trebuie să includă în oferta lor programele televiziunii publice şi posturile private aflate sub jurisdicţia României, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare. În prezent, principiul nu este aplicat şi operatorilor DTH, scrie Pagina de Media.

Art. 82 – (1) Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice are obligaţia să includă în oferta sa  serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la
retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.

(2) Distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligaţia, la nivel regional şi local, să includă în oferta lor cel puţin două programe regionale şi două programe locale, acolo unde acestea există; criteriul de departajare va fi ordinea descrescătoare a audienţei.

Lista posturilor din must carry pe anul 2024, aşezate în funcţie de audienţă:

  1. Romania TV
  2. Digi24
  3. Realitatea Plus
  4. National TV
  5. Etno TV
  6. B1 TV
  7. Trinitas
  8. Kanal D2
  9. Traditional TV
  10. Favorit TV
  11. National 24 Plus
  12. Kiss TV
  13. Taraf TV
  14. Party Mix 4K
  15. Orizont TV
  16. EMI TV
  17. U Televiziune Interactiva
  18. A7 TV
  19. TV AS
  20. Euronews Romania
  21. Speranta TV
  22. Prima News
  23. Atomic
  24. Metropola TV
  25. Magic TV
  26. Music Channel
  27. Aleph News
  28. Moldova TV
  29. Alfa Omega TV
  30. Nasul TV
  31. Travel Mix HD
  32. HIT Music Channel
  33. Credo TV
  34. Inedit TV
  35. NCN
  36. Bollywood Classic
  37. Kapital TV
  38. Cinethronix
  39. Telestar 1
  40. Mooz Dance
  41. Gloabl News
  42. Canal 33 HD
  43. Rock TV
  44. TeleMoldova Plus
  45. Disco Mix
  46. Rapsodia TV
  47. Exploris
  48. Apollonia TV
  49. Atomic Academy
  50. Shop ON TV
  51. Sens TV (fosta IDA)
  52. Linkpress TV
  53. 24 Mix Teleshop
  54. Melos TV
  55. Zoom TV

La acestea se adaugă şi posturile televiziunii publice şi televiziunea TV5, a cărui obligativitate de retransmitere este stabilită printr-un acord internaţional.

Posturile TVR sunt următoarele: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Cultural, TVR Info, TVR Cluj, TVR Craiova, TVR Iaşi, TVR Târgu Mureş, TVR Timişoara.

Postul care a ieşit anul aceasta din lista must carry este Medika TV. De cealaltă parte au intrat televiziuni precum Bollywood Clasic, Prima News şi Kapital TV.

Comentarii

  1. Din pacate must carry in romanika e o hazna urat mirositoare formata din interese politice, comerciale, spaga si trafic de influenta… si vin geniile planetei si propavaduiesc intoarcerea in gradina maicii domnului…. multa greata…. fugiti daca aveti unde!

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.