Consiliul de administrație al FMI a suspendat reprezentantul Rusiei în instituție

sediu FMI Sursa foto: Worldatlas.com

Consiliul executiv al FMI a suspendat rolul ceremonial de „decan” deținut în instituție de reprezentantul Rusiei Aleksei Mozhin, în urma presiunilor venite din partea acționarilor precum SUA, Marea Britanie și Canada, scrie Financial Times.

„Consiliul executiv a decis să suspende temporar rolul de decan al consiliului, având în vedere rolul Rusiei în războiul aflat în desfășurare din Ucraina și impactul său potențial asupra capacității directorului executiv al Rusiei de a îndeplini această sarcină în mod eficient”, a spus un purtător de cuvânt al FMI, într-o declarație pentru Financial Times.

Rolul de decan – pe care Mozhin îl deține din 2015 – este în mare parte un titlu onorific conferit celui mai longeviv membru și nu are responsabilități sau autoritate oficiale. Uneori, decanul înlocuiește directorul general, care prezidează consiliul de administrație și este responsabil cu convocarea ședințelor și facilitarea dezbaterilor.

Însă, după invadarea Ucrainei de către Rusia, câțiva membri ai FMI au considerat inacceptabil ca Mojin să îndeplinească orice îndatorire ceremonială în numele consiliului de administrație.

Prin suspendarea totală a funcției, consiliul de administrație nu va anunța un succesor.

Rusia a devenit din ce în ce mai izolată în urma atacurilor sale asupra Ucrainei, deoarece Occidentul a lovit țara cu numeroase sancțiuni și o serie de companii de renume au părăsit țara.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat săptămâna trecută că biroul FMI din Moscova „nu este operațional”. Ea a mai spus că FMI „nu are relații cu Rusia privind programele în acest moment” și că este „foarte improbabil” ca țara să poată folosi drepturile de tragere în valoare de 17 miliarde de dolari – o formă de activ de rezervă emisă de FMI care de fapt constituie bani nou bătuți.

Întrebată dacă statutul de membru al FMI al Rusiei ar putea fi suspendat, Georgieva a spus că țara își îndeplinește în continuare obligațiile, care se bazează pe criterii economice și financiare și, ca atare, nu a încălcat statutul creditorului pentru a putea fi suspendată.

Penalizarea Rusiei în acest fel ar necesita, de asemenea, un sprijin copleșitor în cadrul consiliului. Cota de vot a Rusiei la FMI este de 2,59%, comparativ cu 16,5% cota SUA.

Sursa foto: Worldatlas.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *