ANALIZĂ Economedia: Constructorii, despre anul 2024: Măsurile fiscale vor îngreuna activitatea companiilor, mai ales a IMM-urilor și microîntreprinderilor. Firmele înregistrează sume mari din facturi neîncasate pe contractele publice, ceea ce amplifică îngrijorarea

muncitor constructii pericol Foto: Pixabay

Măsurile fiscale pentru 2024 vor îngreuna activitatea companiilor în următoarea perioadă, transmit reprezentanții din sectorul construcțiilor la solicitarea Economedia. Aceștia spun că firmele din România vor lua unele măsuri de reorganizare a activității lor, unele chiar se vor restructura sau își vor reseta businessul. Persistă problemele din piața muncii, există facturi neîncasate din proiecte publice, iar o scădere a sectorului este inevitabilă, consideră jucătorii din domeniu.

Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), spune că retragerea, fie și parțială a facilităților fiscale va fi simțită de toate firmele din sector, cele mari poate mai puțin, IMM-urile și microîntreprinderile mai dur, mai ales că aceasta este însoțită de creșterea obligatorie a salariilor într-un an: de la 3.000 lei în ianuarie, la 4.582 lei în octombrie.

Reamintim că, în sectorul construcţii, precum şi în sectorul agricol şi în industria alimentară, din 2024 va exista scutire de la plata impozitului pe venit aplicabilă numai pentru veniturile realizate în baza unui singur contract individual de muncă, cu normă întreagă sau cu timp parţial, şi pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei, inclusiv. De asemenea, din ianuarie 2024 este eliminată exceptarea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi scutirea de la plata contribuţiei de asigurări sociale datorate de către angajatori pentru activitatea desfăşurată în condiţii deosebite, speciale sau în alte condiţii de muncă. Economedia a scris AICI despre noutățile fiscale ale anului 2024.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Dezvoltarea României va accelera dacă la nivelul tuturor decidenților se vor exploata la maxim toate oportunitățile pe care le avem în perioada următoare. Dezvoltarea infrastructurii va accelera, dar cea privată va încetini pe alocuri pentru următorii 2 ani, iar apoi își va reveni și aceasta”, spune Cristian Erbașu, director general Construcții Erbașu și președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții.

Adriana Iftime, director general al Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), se așteaptă ca, dacă până la trimestrul al III 2023 cifrele INS au arătat creșteri aproape permanente ale sectorului, din trim IV situația să se schimbe, în sensul negativ. „Sigur că fiecare firmă și-a luat măsuri de adaptare la noua situație, dar o scădere a sectorului este inevitabilă: scăderea numărului de angajați, atracția spre piețele europene sunt efecte pe care angajatorii nu le pot opri. În plus, faptul că la sfârșit de an firmele înregistrează sume mari din facturi neîncasate pe contractele publice, amplifică situația îngrijorătoare, cel puțin în trimestrul IV 2023 și trimestrul I 2024”.

Aceasta precizează că, în teorie, în următorii cel puțin 10 ani România ar trebui să fie una dintre cele mai atractive piețe de construcții având în vedere că țara noastră are nevoie de multe investiții în infrastructură (drumuri, autostrăzi, linii de cale ferată, școli, spitale, grădinițe, instituții de învățământ, rețele de apă-canal, stații de epurare, restaurări etc.), iar sursele de finanțare sunt asigurate în mare măsură din PNRR.

„Rămâne însă o întrebare fundamentală: cu cine construim? Pe șantierele din România avem circa 500.000 de angajați, iar pe șantierele europene cifra constructorilor români se ridică spre dublul celor de acasă”, a declarat Adriana Iftime.

Companiile din construcții vor recruta și în 2024 angajați din afara UE

În ceea ce privește recrutarea de personal pentru acest an, Adriana Iftime spune că este destul de greu ca firmele să îți facă planuri concrete de angajări, „întrucât apreciem că vor fi multe contracte de lucrări, problema cea mai mare o ridică tot forța de muncă”.

„În 2024 nu va fi ușor, dar avem în vedere mai multe soluții pentru a compensa acest deficit de forță de muncă. Recrutăm încă din 2018 lucrători din afara UE, astfel încât în anul 2024 vom avea cel puțin 700 de angajați din Asia, Africa și chiar și din Europa. Nu am stopat angajarile, din contră, am continuat și am accelerat ritmul angajărilor”, precizează Cristian Erbașu.

Acesta a precizat că va crește numărul de angajați cu cel puțin 20% în 2024, având în derulare mai multe proiecte și cu 50% în următorii doi ani.

„Aproximativ 20 milioane de euro vor fi investiți de grupul nostru de companii în 2024, iar în următorii 5 ani avem un plan de investiții de peste 150 milioane de euro, în construcții, turism și agricultură. Din fericire, nu va fi cazul să renunțăm la investițiile planificate. În continuare este destul de greu să găsim forță de muncă calificata, dar am reușit să recrutăm forță de muncă necesară pentru derularea proiectelor. Este adevărat că, în funcție de zona din țară, din cauza lipsei forței de muncă, unele proiecte au rămas puțin în urmă, însă am avut capacitatea de a ne organiza astfel încât în prima parte a anului următor să recuperăm”, transmite antreprenorul.

Adriana Iftime precizează că aducerea muncitorilor asiatici este o soluție de criză, un proces cu multă birocrație, perioade lungi de aducere a angajatului în șantier și apar costuri în plus. Aceasta spune totuși că speră ca multe dintre aceste neajunsuri au soluții de rezolvare la nivel de autorități ale statului”.

„Firmele de construcții trebuie să găsească tot timpul soluții care să le mențină în piață. Și în domeniul construcțiilor tehnologia are o evoluție rapidă. Dacă nu țin pasul cu ce se întâmplă pe piețele externe în ceea ce privește evoluția tehnologiei pot să piardă teren ce nu mai poate fi recuperat. Așadar alocarea unor sume pentru investiții proprii este obligatorie, cel puțin pentru firmele mari. În final, este vorba despre prioritizarea cheltuielilor, iar investițiile în tehnologie sunt vârful de lance”, mai precizează Adriana Iftime.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Noroc cu dezvoltatorii inscrisi in organizatiile PSD-PNL care aproba anual fonduri din buget pentru reabilitarea bordurilor, pavelelor, trotuarelor, fatadelor, asfalturilor, etc, mai vechi de 3, 4 ani, asigurand permanent front de lucru pentru investitii publice.

  2. ….revine în forță munca la negru ! Vor sa fim corecți..pai în cazul unei firme neplatitoare tva : cum pot păstra angajații cu salariul de cca 7000 lei net ? Dacă limita cifrei de afaceri este de cca 5000 e pe luna,, asta înseamnă cca 2 angajați în firma … stupid .. ce dracu sa prestam fără a pune în cârcă clientului final tva ? Vom pleca toți și vor veni în schimb cei din Asia …asa merge treaba pe aici .

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.