Sindicatele din construcții afiliate Blocului Național Sindical (BNS) anunță un protest cu 10.000 de persoane miercuri, 26 iulie, în Piața Victoriei din București, o acțiune de protest față de intenția Executivului de a elimina facilitățile fiscale din construcții.
În 2018, Guvernul a scutit sectorul construcțiilor de plata CASS (10%) și a impozitului pe venit, iar de la 1 septembrie intenționează să elimine cel puțin scutirea de 10% CASS.
Președintele BNS, Dumitru Costin a anunțat că renunțarea la scutirile fiscale din construcții înseamnă, practic, o reducere a salariului cu 780 de lei.
„Propunem Guvernului României un pachet de măsuri care pot fi discutate. Negocierea și încheierea unui contract colectiv de sector și includerea unui mecanism pentru menținerea veniturilor salariale nete pentru angajații din sector. Dacă elimini, azi, mâine peste o lună, peste 6 luni o facilitate fiscală, 99 % dintre angajatori din privat, asupra cărora nu se poate interveni cu măsuri legislative pentru conservarea venitului net, vor face un lucru simplu : vor păstra în continuare salariile brute ale angajaților, consecința va fi impactul pe net, în funcție de ce va stabilit Guvernul să elimine ca facilități, iar angajatorii vor spune ne pare rău, noi v-am păstrat salariul, dar a venit Guvernul, a eliminat aia…aveți venituri salariale mai mici. Cât este impactul efectiv ? Am luat salariul de referință, salariul minim brut. Odată cu eliminarea acestor facilități, din actualul brut de 4000 de lei va fi plătită contribuția la CASS (n.r. contribuția sănătate) care înseamnă 400 de lei, impozitul pe venit încă 230 de lei, contribuția asiguratorie pentru muncă 90 de lei, deci în urma eliminării facilității salariul minim net se va diminua cu 780 de lei”, a explicat Costin.
Simulare BNS pierdere facilități construcții:
„Efectele eliminării facilității în Construcții:
– Salariul minim stabilit de Guvern
– Nu se rețin și nu se plătesc contribuții la asigurările sociale de sănătate – 10%
– Nu se reține și nu se plătește impozit pe venit – 10%
– Se rețin și se plătesc parțial contribuții de asigurări sociale – 21,25%, în loc de 25%”, conform unui comunicat de presă al BNS.
Dacă Guvernul renunță la scutirea CASS, șantierele se vor restrânge, iar statul va pierde bani din investiții, spunea săptămâna trecută Cristian Erbașu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții. „Însă cel mai grav efect va fi acela că şantierele se vor restrânge ca dimensiune, progresul lor se va diminua dramatic, iar PIB-ul care poate fi creat de domeniul construcţiilor, de investiţiile din construcţii va fi diminuat sau menţinut la un nivel mult mai scăzut decât ar fi putut el fi. Noi acum suntem undeva la 8% din PIB, dar am fi putut fi, având în vedere bugetele din PNRR şi din fonduri europene şi din alte resurse, ajunge la peste 10% şi aşa e normal pentru o ţară în dezvoltare precum România, 10 – 12%. Însă vom fi obligaţi să rămânem jos, un PIB care se va face cu oamenii noştri în afară, în Germania, în Franţa, Anglia. Un lucrător contribuie la PIB-ul României cu 70.000 Euro/an, cei mai buni. Vom avea cu 7 miliarde de euro în minus la PIB pe care i-am fi putut face în construcţii. Gândiţi-vă şi aici impozite, TVA şi impozitele acestea care există pe salarii, care vor lipsi, iar o altă problemă majoră va fi proliferarea muncii la negru. Ştim bine că, în general, colectarea este greoaie. Firmele de construcţii s-au luptat cu companiile de samsari, cum le zicem noi, care fură forţă de muncă şi o plătesc la negru. Şi oamenii sunt tentaţi să se ducă pentru un ban în plus.. Ni s-a spus că mai mult ca sigur, până în 2025, aşa cum este în PNRR, nu se vor mai face modificări pe acest subiect. Din păcate, după numai un an de zile se pune problema înjumătăţirii sau chiar desfiinţării acestor facilităţi, un efect ulterior fiind inevitabil un efect negativ, inevitabil şi imprevizibil”, a avertizat miercuri Cristian Erbașu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții.
Scutiți de la plata CASS sunt și angajații din agricultură, iar angajații din IT nu plătesc impozitul pe venit de 10%.