Negocieri eșuate la Guvern: Facilitățile fiscale din construcții vor fi anulate de la 1 septembrie. O variantă de lucru pentru a nu afecta șantierele este creșterea salariului brut la 4.500 de lei din 2024

Ciolacu Autostrada Moldovei lot UMB

Guvernul nu va renunța la eliminarea facilităților fiscale pentru sectorul construcțiilor, deși patronatele din domeniu au arătat că această măsură va afecta șantierele, iar la final, PIB-ul României va pierde prin restrângerea investițiilor. Miercuri după-amiază, Executivul a invitat constructorii la noi discuții privind renunțarea de scutirea de la plata contribuției pentru sănătate (CASS) de 10% și le-a comunicat că decizia va intra în vigoare la 1 septembrie. Pe de altă parte, o variantă care se ia în calcul este majorarea salariului brut în construcții de la 4.000 la 4.500 lei/brut din 2024, pentru ca muncitorii să nu plece în vest unde salariile sunt mai mari.

Facilitățile fiscale în construcții (scutirea de la plata CASS) au fost introduse prin Ordonanța 114/2018, act normativ care a prevăzut și un salariu de minimum 3.000 lei brut. Reducerea facilităților fiscale în construcții ar urma să se aplice, conform PNRR din 2025, iar până în 2028 să fie complet eliminate.

Dacă Guvernul renunță la scutirea CASS, șantierele se vor restrânge, iar statul va pierde bani din investiții, spun constructorii. „Însă cel mai grav efect va fi acela că şantierele se vor restrânge ca dimensiune, progresul lor se va diminua dramatic, iar PIB-ul care poate fi creat de domeniul construcţiilor, de investiţiile din construcţii va fi diminuat sau menţinut la un nivel mult mai scăzut decât ar fi putut el fi. Noi acum suntem undeva la 8% din PIB, dar am fi putut fi, având în vedere bugetele din PNRR şi din fonduri europene şi din alte resurse, ajunge la peste 10%  şi aşa e normal pentru o ţară în dezvoltare precum România, 10 – 12%. Însă vom fi obligaţi să rămânem jos, un PIB care se va face cu oamenii noştri în afară, în Germania, în Franţa, Anglia. Un lucrător contribuie la PIB-ul României cu 70.000 Euro/an, cei mai buni. Vom avea cu 7 miliarde de euro în minus la PIB pe care i-am fi putut face în construcţii. Gândiţi-vă şi aici impozite, TVA şi impozitele acestea care există pe salarii, care vor lipsi, iar o altă problemă majoră va fi proliferarea muncii la negru. Ştim bine că, în general, colectarea este greoaie. Firmele de construcţii s-au luptat cu companiile de samsari, cum le zicem noi, care fură forţă de muncă şi o plătesc la negru. Şi oamenii sunt tentaţi să se ducă pentru un ban în plus.. Ni s-a spus că mai mult ca sigur, până în 2025, aşa cum este în PNRR, nu se vor mai face modificări pe acest subiect. Din păcate, după numai un an de zile se pune problema înjumătăţirii sau chiar desfiinţării acestor facilităţi, un efect ulterior fiind inevitabil un efect negativ, inevitabil şi imprevizibil”, a avertizat miercuri Cristian Erbașu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Scutiți de la plata CASS sunt și angajații din agricultură, iar angajații din IT nu plătesc impozitul pe venit de 10%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Corectie necasara: Angajatii din IT platesc atat CAS, cat si CASS. Pe moment sunt exceptati de la plata impozitului pe venit.
    “Scutiți de la plata CASS sunt și angajații din sectorul IT și agricultură.” Informatia este incorecta, (CASS = 25%, Impozit = 10%).

  2. A, deci solutia guvernului ca sa indulceasca cresterile de taxe in constructii este cresterea salariului minim in constructii, adica o alta crestere de taxe in constructii. Trebuie sa recunoaștem ca cinismul acestor oameni este infinit.

  3. Scutiți de la plata CASS sunt și angajații din agricultură, iar angajații din IT nu plătesc impozitul pe venit de 10%.

    “… iar angajații din IT nu plătesc impozitul pe venit de 10%”, atât.

  4. Nu știu cum sa strângă cureaua banii care s au cheltuit aiurea ex banii pt vaccin nu e nimeni tras la răspundere sa ia tot de la oamenii care muncesc cinstit

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.