Compania Națională de de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunță stadiul evoluției lucrărilor la Drumul de Legătură Timișoara – Autostrada A1, care au fost reluate la finele lunii august.
Astfel, potrivit Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara din cadrul CNAIR, “constructorul desemnat pentru finalizarea lucrărilor la drumul de legătură A1 – DN 69 a încheiat expertizarea tehnică și a demarat etapele pregătitoare pentru execuția lucrărilor permanente: curățarea și evacuarea materialului necorespunzător de pe platforma drumului, lucrările pregătitoare pentru relocarea umpluturilor în zona podețelor, amenajarea platformelor de depozitare inclusiv aprovizionarea cu balast și prefabricate pentru podețe, relocare rețele de fibră optică de pe traseu, lucrări specifice înființării organizării de șantier (birourile antreprenorului, laboratorul antreprenorului, cântarul, atelierul mecanic, platforma pentru amplasarea stației de produs mixturi asfaltice, inclusiv pentru padocuri).”
Antrepriza de Reparații și Lucrări Cluj (Strabag) este câștigătorul ofertei pentru contractul de Proiectare și Execuție, cu o valoare de peste 235 milioane lei fără TVA. Perioada proiectare și execuție va fi de 12 de luni, iar perioada de garanție a lucrărilor va fi de maximum 84 de luni.
Traseul drumului de legătură are o lungime de 10 km și începe cu circa 300 m înaintea intersecției existente dintre drumurile DJ 692 (Sânandrei) și DN 69, cu amenajarea unui nod rutier și se dezvoltă pe direcția nord-est spre autostrada #A1. Proiectul cuprinde 2 poduri noi, 6 pasaje și 3 noduri rutiere.
În septembrie 2023, stadiul lucrărilor la data rezilierii contractului anterior a fost de aproximativ 25%.
Lungimea noului drum de legătură pentru descărcarea traficului de pe autostrada A1 spre Timișoara, pe conexiunea DN 69 Timișoara – Arad, este de 10,25 km. Drumul va avea două poduri noi, șase pasaje și trei noduri rutiere. Profilul este de Drum Expres, cu parte carosabilă de 2 x 7 metri lățime și 1,5 metri spațiu median pentru separator de sens. Prin realizarea acestui obiectiv se asigură descărcarea traficului rutier de pe Autostrada Arad – Timișoara, cu scopul creșterii mobilității la nivelul infrastructurii rutiere aferente rețelei TEN-T, ce va contribui la promovarea competitivității economice și la îmbunătățirea condițiilor în transportul rutier de mărfuri și călători și la reducerea emisiilor poluante prin eliminarea/reducerea blocajelor de trafic și reducerea duratelor de transport.