Continuă creșterea prețurilor la energia electrică în Grecia. Guvernul caută soluții

transelectrica, transformator energie, Foto: Transelectrica

Încercarea guvernului grec de a limita prețurile la energie electrică pentru gospodării și companii se lovește de dificultăți tot mai mari în condițiile în care factorii care au determinat creșterea prețurilor angro la energie electrică în regiunea extinsă a Europei de Sud-Est prezintă tendințe de înrăutățire, potrivit Rador Radio România.

Guvernul grec s-a angajat, inclusiv prin vocea premierului Kyriakos Mitsotakis, că nu va permite ca prețurile mari de pe piața angro să fie transferate consumatorilor, iar responsabilii din Ministerul Energiei de la Atena au început deja să elaboreze scenarii, de data aceasta incluzând și companiile în diversele măsuri de sprijin. Principala preocupare este de unde se vor găsi fondurile necesare pentru subvenții, deoarece este foarte probabil ca măsurile de sprijin să fie necesare pe toată durată iernii, ceea ce înseamnă că va fi nevoie de resurse considerabile.

În cazul companiilor, se urmărește o formă de ajutor compatibilă cu cadrul european, astfel încât Comisia Europeană să nu ridice problema ajutorului de stat, iar acest lucru face ca soluția să fie extrem de dificilă și, totodată, să necesite mult timp. Principala sursă de finanțare va fi piața angro de energie, la fel ca și pe timpul verii, însă de această dată guvernul grec va urmări să impună un plafon pentru veniturile producătorilor de energie (în funcție de tehnologia de producție) și nu o taxă, măsură aplicată în vară, dar care în practică s-a dovedit că a funcționat în sens invers, deoarece a dus la o creștere a costurilor de exploatare a centralelor electrice, iar aceste costuri au fost transferate apoi în prețul angro. Pe masa de discuții pare să se afle și impozitarea profiturilor, dar măsura „se lovește” de legislația europeană, întrucât impunerea plafonului necesită aprobarea UE. În orice caz, problema prețurilor sub toate aspectele ei va fi discutată la întâlnirea pe care ministrul grec al Mediului și Energiei, Theodoros Skylakakis, o va avea vineri cu o delegație a Direcției Generale Energie pe tema măsurilor de sprijinire a consumatorilor. Este de așteptat ca Skylakakis să aducă din nou în discuție în această întâlnire problema modului distorsionat de funcționare a interconexiunilor electrice dintre Europa de Vest și Europa de Est, precum și cererea Greciei de a se institui un mecanism permanent de recuperare a profiturilor excesive de pe piața angro pentru a finanța subvențiile pentru consumatori. Aceste două probleme au fost evidențiate încă o dată de premierul grec care a declarat că: „Nu avem o piață europeană de energie, avem ceva care seamănă cu așa ceva”, a spus el, printre altele, într-un interviu acordat Bloomberg.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În această problemă a intervenit și mediul de afaceri. Asociațiile industriale din Grecia, Bulgaria și România au trimis luni, 18 noiembrie, o nouă scrisoare comisarului pentru Concurență, Margrethe Vestager, fiind a patra scrisoare de acest fel de la prima criză înregistrată în această vară. „Credem cu tărie că aceste prețuri ridicate, care se repetă mai ales în sud-estul Europei, se datorează pieței fragmentate de energie electrică din Europa”, se spune, printre altele, în scrisoare, care se concentrează pe impactul asupra competitivității companiilor din cele trei țări balcanice și solicită Europei să ia măsuri pentru a ușura povara suportată de aceste state.

Ceea ce îngrijorează în principal guvernul grec și companiile este durata crizei energetice la nivel regional care afectează pentru a doua oară țările din sud-estul Europei în doar câteva luni, în condițiile în care factorii care au generat-o nu par să se atenueze, ci dimpotrivă se înrăutățesc. Cererea de energie venită dinspre Ucraina este de așteptat să se amplifice în urma recentelor atacuri rusești asupra unităților și infrastructurii sistemului electric ucrainean. Prețurile gazelor în hubul olandez TTF continuă să crească (atingând 46 euro/MWh săptămâna trecută), întrucât utilizarea rezervelor a început devreme în acest an.

În decurs de o săptămână (11-17 noiembrie) prețul mediu pe piața angro din Grecia a urcat la 183,01 euro/megawatt-oră, înregistrând o creștere cu 64,59% față de săptămâna anterioară, fiind cel mai mare nivel din ultimele 94 de săptămâni. Trendul ascendent continuă și săptămâna aceasta, prețul unui megawatt-oră situându-se ieri la 167,27 euro, după o ușoară scădere pe parcursul weekendului, și crescând din nou astăzi la 183,29 euro, cu un preț maxim de 733 de euro în cursul serii.

Sursa: KATHIMERINI / Rador Radio România / Traducerea: Carolina Ciulu

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.