Dezbateri în Parlamentul European pentru limitarea impactului scumpirilor la energie. Comisarul european pentru energie propune o rezervă europeană de gaz și sprijin direct pentru consumatorii vulnerabili sau reduceri de taxe pe energie / Mureșan: Trebuie să ne asigurăm că niciun stat nu manipulează prețul

contor, energie electrica, curent Sursa foto: Parlamentul European

În contextul creșterii prețurilor la energie și consecințelor îngrijorătoare asupra consumatorilor și industriei, Parlamentul European, Consiliul și Comisia Europeană discută, miercuri, posibile opțiuni de abordare a crizei.

Miercuri dimineață, eurodeputații audiază Comisia Europeană și Consiliul cu privire la posibile soluții la nivel european în ceea ce privește creșterea prețurilor la energie, pe măsură ce prețurile gazelor cresc din cauza cererii mari și a stocurilor scăzute din statele membre. Dezbaterea se va axa pe rolul măsurilor de eficiență energetică și al energiei din surse regenerabile în acest context, precum și pe necesitatea de a combate sărăcia energetică.

Comisia Europeană a afirmat deja că veniturile provenite din schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) ar putea fi utilizate de statele membre pentru a atenua impactul creșterii prețurilor, în special consecințele societale ale acestora. De asemenea, UE lucrează la crearea unui fond social în acest context, în cadrul noului pachet privind clima anunțat pe 14 iulie.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat că țările Uniunii Europene au suficiente stocuri de gaze pentru a rezista în această iarna, dar creșterea prețurilor arată necesitatea trecerii rapide la surse regenerabile și a reformării pieței gazelor din UE.

„Stocurile subterane de gaz depășesc 75% în toată Europa. Acest nivel este mai mic decât media ultimilor zece ani, dar este adecvat pentru a acoperi nevoile sezonului de iarnă”, a declarat ea în cadrul dezbaterilor din Parlamentul European.

Comisarul european pentru energie a precizat că, până la sfârșitul anului, va propune o reformă a pieței gazului și va examina în acest context problemele legate de stocare și securitatea aprovizionării.

Una dintre idei, propusă de Spania, este ca UE să cumpere gaz în comun pentru a profita de puterea pieței unice ce reunește 450 de milioane de consumatori și pentru a crea o rezervă strategică de gaze din UE. Simson a spus că achiziția și depozitarea în comun merită analizate.

Comisarul a precizat că, în timp ce răspunsul pe termen lung la creșterea prețurilor la gaz este creșterea producției din surse regenerabile, pe termen scurt guvernele UE ar putea oferi sprijin direcționat consumatorilor prin plăți directe către cei mai expuși riscului de sărăcie energetică, reducerea impozitelor pe energie și ajutor de stat către companii.

Pentru a ajuta cetățenii, guvernele ar putea folosi o parte din banii din vânzarea de certificate de carbon în cadrul sistemului de comercializare a emisiilor, a spus ea. În același timp, autoritățile de concurență trebuie să reducă speculațiile de pe piețele de energie și să protejeze consumatorii, inclusiv de debranșare, a adăugat comisarul.

Comisia va prezenta săptămâna viitoare o listă de măsuri în conformitate cu legislația UE, un toolbox, adică set de instrumente, a precizat comisarul.

„Europa trebuie să răspundă prin acțiuni coordonate rapide la nivelul statelor membre, prin valorificarea puterii pieței sale unice și prin sporirea pregătirii sale pentru viitoarea criză”, a spus Simson.

„Trebuie să răspundem împreună. Trebuie, de asemenea, să rămânem conștienți de importanța geopoliticii energiei și să dezvoltăm o abordare mai strategică a politicii energetice externe”, a spus ea.

Un reprezentant al Consiliul a declarat că setul de instrumente va lua în considerare măsuri atât la nivel european, cât și la nivel național.

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan, din partea Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat), a declarat că trebuie să identificăm dacă a fost o manipulare a pieței în Europa în ultimele săptămâni și că trebuie să ne asigurăm că niciun stat nu manipulează și influențează prețul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: