Cotaţia aurului a depăşit pragul de 2.000 de dolari pe uncie pe fondul cererii de valori de refugiu / Și yenul crește în timp ce tranzacția cu Credit Suisse generează noi emoții

aur Sursă foto: Unsplash

Cotaţia aurului, propulsată de îngrijorările în creştere cu privire la sectorul bancar după preluarea la un preţ redus a gigantului elveţian Credit Suisse, a depăşit luni pragul simbolic de 2.000 de dolari uncia, informează AFP.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În condiţiile în care acţiunile marilor bănci s-au prăbuşit luni la bursă, după preluarea Credit Suisse de către UBS, investitorii se tem de o posibilă reacţie în lanţ în sectorul bancar şi se îndreaptă spre aur, valoare de refugiu tradiţională în perioade de turbulenţe.

Luni dimineaţa, cotaţia metalului galben era în creştere cu 0,33% până la 1.995 dolari uncia, după ce anterior a urcat până la 2.009,73 dolari.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

De la falimentul băncii americane Silicon Valley Bank (SVB), în urmă cu zece zile, preţul aurului pe pieţele financiare a crescut cu aproape 9%.

Cotaţia aurului a depăşit pragul de 2.000 de dolari uncia în doar două ocazii: în luna august 2000, în plină pandemie de Covid-19, şi în luna martie 2022, în primele săptămâni de la debutul invaziei ruseşti în Ucraina.

Analiştii subliniază că modul în care va evolua dolarul american va influenţa şi cotaţia aurului. Un dolar mai puternic este un factor negativ pentru mărfuri precum aurul, care este cotat în moneda americană.

“Credem că dolarul american este o valoare de refugiu mai puternică decât aurul. Asta înseamnă că, în situaţii în care evenimentele de risc sunt suficient de mari, vedem în mod obişnuit cum pieţele migrează de la aur spre dolarul american”, susţine Vivek Dhar, analist la Commonwealth Bank of Australia.

Și yenul japonez a crescut luni, investitorii căutând active sigure, după ce preluarea la preț redus a rivalului său asediat Credit Suisse de către UBS nu a reușit să calmeze nervii de pe piață, scrie Reuters.

Yenul – considerat de mult timp o monedă sigură de păstrat în momente de stres – s-a redresat în timp ce scăderea acțiunilor bancare asiatice din timpul nopții s-a extins luni în Europa.

Scăderea bruscă a randamentelor obligațiunilor americane a făcut ca dolarul să fie mai puțin atractiv și a diminuat atractivitatea sa ca activ de refugiu, a declarat Alvin Tan, șeful strategiei FX pentru Asia la RBC Capital Markets.

“Pe măsură ce randamentele americane au scăzut, și continuă să scadă în această dimineață, acest lucru a tras în jos dolarul american”, a spus el. “Yenul este, în esență, cel mai curat refugiu sigur din FX”.

 

 

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.