Creșterea temperaturilor exterioare până la pragul de caniculă a schimbat și structura mixului energetic al României. Au revenit în piață termocentralele, care deveniseră aproape irelevante, în urmă cu doar două săptămâni, deși ponderea lor este tot mică, față de anii din urmă. A scăzut și ponderea Hidroelectrica, care ajunsese să producă 50% din toată energia generată în România. Regenerabilele, ca eolienele și fotovoltaicele, variază funcție de condițiile atmosferice, un exemplu în acest sens fiind că azi, 11 iulie, energia eoliană tinde spre 0, pentru că nu bate vântul. Este în schimb cer senin, așa că se produce multă energie foto, aproape de 600 MWh. Nuclearelectrica produce constant în limita a 1.400 MWh.
În fapt, acum mixul energetic este mult mai echilibrat ca acum câteva săptămâni, când Hidroelectrica domina piața – a ajuns la o producție de puțin peste 2.000 MWh, de la peste 3.500 MWh. Cărbunele a urcat până la aproape 1.000 MWh, de unde ajunsese la o producție de 600 MWh(la peste 4.000 MW putere instalată). Cea mai spectaculoasă evoluție este la termocentralele pe gaz, care produc acum circa 1.200 MWh, de unde, până în iunie, erau în jurul a 300 MWh. Motivul este că a repornit unitatea Brazi, a Petrom, care a fost în revizie tehnică pentru mai mult de trei luni. Brazi este cea mai mare termocentrală pe gaze din țară, având o capcitate instalată de 860 MW, în urma unei investiții de 530 de milioane euro.
În aceste zile, România este net importatoare de electricitate, pe timpul zilei, și net exportatoare, pe perioada nopții.