Consumul de gaze a crescut brusc, azi, la aproape 54 de milioane de metri cubi, pe fondul frigului, de unde, până vinerea trecută, nu depășea 45 de milioane de metri cubi. Extracția din depozite este de 20 de milioane de metri cubi, la care se adaugă 9,8 milioane de metri cubi importuri, în timp ce producția curentă este de circa 24 de milioane de metri cubi (Romgaz, Petrom, BSOG).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Din cele 9,8 milioane de metri cubi importuri (din Bulgaria), doar 1,4 milioane de metri cubi reprezintă tranzit către Ungaria. Aparent, vecinii nu mai au nevoie de atât de multe gaze care trec prin România. Cea mai mare parte a importului rămâne pentru consumul din România.

În ceea ce privește extracția din depozite, care erau pline la 103%, în urmă cu două săptămâni, la 20 de milioane de metri cubi pe zi, este aproape de capacitatea maximă, care este de 25, maxim 27 de milioane de metri cubi.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Revenind, azi consumul României a ajuns la aproape 55 de milioane de metri cubi. În 31 octombrie, la solicitarea Economedia.ro, Ministerul Energiei estima că maximul de consum pentru această iarnă poate fi de 60 de milioane de metri cubi pe zi, dar la temperaturi de -20 de grade Celsius. Azi, temperatura minimă medie, la nivelul țării, nu a fost mai scăzută de -5 grade Celsius.

În scenariul prezentat de Energie, România s-ar putea baza pe o producție curentă de 24 de milioane de metri cubi, de o extracție din depozite de circa 27 de milioane de metri cubi, restul fiind acoperit din importuri. Este de precizat că, într-un asemenea scenariu extrem, România tot are nevoie de importuri pentru a-și acoperi consumul. Dacă, totuși, aceste importuri nu sunt disponibile, mai există un scenariu pentru ca populația și instituțiile publice să nu aibă periclitată alimentarea cu gaze. În speță, consumatorii industriali cu statutul de întreruptibil pot fi întrerupți termporar de la alimentarea cu gaze, ca aceste cantități să fie disponibilizate pentru populație, școli, spitale, rețele de termoficare.