Crește puternic consumul de gaze. Importurile și extracția din depozite depășesc cu mult producția internă

Gaze-aragaz Sursa foto: Pexels

Consumul de gaze a crescut brusc, azi, la aproape 54 de milioane de metri cubi, pe fondul frigului, de unde, până vinerea trecută, nu depășea 45 de milioane de metri cubi. Extracția din depozite este de 20 de milioane de metri cubi, la care se adaugă 9,8 milioane de metri cubi importuri, în timp ce producția curentă este de circa 24 de milioane de metri cubi (Romgaz, Petrom, BSOG).

Din cele 9,8 milioane de metri cubi importuri (din Bulgaria), doar 1,4 milioane de metri cubi reprezintă tranzit către Ungaria. Aparent, vecinii nu mai au nevoie de atât de multe gaze care trec prin România. Cea mai mare parte a importului rămâne pentru consumul din România.

În ceea ce privește extracția din depozite, care erau pline la 103%, în urmă cu două săptămâni, la 20 de milioane de metri cubi pe zi, este aproape de capacitatea maximă, care este de 25, maxim 27 de milioane de metri cubi.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Revenind, azi consumul României a ajuns la aproape 55 de milioane de metri cubi. În 31 octombrie, la solicitarea Economedia.ro, Ministerul Energiei estima că maximul de consum pentru această iarnă poate fi de 60 de milioane de metri cubi pe zi, dar la temperaturi de -20 de grade Celsius. Azi, temperatura minimă medie, la nivelul țării, nu a fost mai scăzută de -5 grade Celsius.

În scenariul prezentat de Energie, România s-ar putea baza pe o producție curentă de 24 de milioane de metri cubi, de o extracție din depozite de circa 27 de milioane de metri cubi, restul fiind acoperit din importuri. Este de precizat că, într-un asemenea scenariu extrem, România tot are nevoie de importuri pentru a-și acoperi consumul. Dacă, totuși, aceste importuri nu sunt disponibile, mai există un scenariu pentru ca populația și instituțiile publice să nu aibă periclitată alimentarea cu gaze. În speță, consumatorii industriali cu statutul de întreruptibil pot fi întrerupți termporar de la alimentarea cu gaze, ca aceste cantități să fie disponibilizate pentru populație, școli, spitale, rețele de termoficare.

Comentarii

    • Pentru faptul că nu mai avem unde sa stocam, nu înseamnă că în timpul iernii nu vom avea penurie, dac e foarte frig. Pur și simplu, capacitatea de stocare este limitată și insuficienta acoperirii consumului în condiții de frig foarte puternic. Gazul nu se poate stoca sub forma de baloți pe camp precum paiele. Așa că, da. Nu mai avem unde sa stocam și nici suficient gaz nu avem pentru o situație de frig neobișnuit.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.