Creșterea economică a SUA a fost mai mică în al patrulea trimestru din 2022

SUA China Sursa foto: Pexels / Karolina Grabowska

SUA, prima economie mondială, a menţinut un ritm solid de creştere în trimestrul patru din 2022, în pofida majorării dobânzilor şi a inflaţiei ridicate, transmit AP şi Reuters, citat de Agerpres.

Conform celei de-a doua estimări publicate joi de Departamentul american al Comerţului, în ultimele trei luni din 2022, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat o creştere anuală de 2,7%, după un avans de 3,2% în trimestrul trei din 2022. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o expansiune de 2,9% în perioada octombrie-decembrie 2022.

Creşterea robustă din semestrul doi din 2022 a şters declinul de 1,1% din primele şase luni ale anului. Deşi activitatea a încetinit în ultimele două luni din 2022, economia pare că se redresează la începutul acestui an.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Vânzările cu amănuntul au crescut în ianuarie, iar producţia fabricilor s-a redresat, precum şi activitatea în sectorul serviciilor. Declinul pieţei imobiliare pare să se apropie de final, dar inflaţia lunară a accelerat luna trecută.

Separat, datele publicate de Departamentul Muncii au arătat că numărul americanilor care săptămâna trecută au depus cereri iniţiale pentru alocaţii de şomaj a fost mai mic decât se preconiza, ceea ce înseamnă că piaţa muncii este în continuare una solidă.

Solicitările iniţiale pentru alocaţii de şomaj au scăzut cu 3.000 în săptămâna care s-a încheiat la 18 februarie, până la 192.000 de solicitări, sub pragul de 270.000 de solicitări considerat de analişti ca fiind un semnal de alarmă privind situaţia de pe piaţa muncii.

Excluzând sectorul tehnologiei, cel financiar şi imobiliar, companiile caută să facă angajări, după ce s-au confruntat cu dificultăţi în a-şi asigura forţa de muncă în timpul pandemiei.

Economiştii susţin că reducerile masive de slujbe la Twitter, Microsoft, Amazon.com şi Meta, care angajaseră puternic în timpul pandemiei, nu sunt reprezentative pentru economie în ansamblu.

Rata şomajului a ajuns la 3,4%, cel mai scăzut nivel din 1969.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: