Creșterea economică încetinește. Economia României a crescut cu 1,1% în al doilea trimestru față de aceeași perioadă a anului trecut

Sondaj grafic crestere calcule

Produsul Intern Brut (PIB) al României a înregistrat în trimestrul doi o creștere cu 1,1% pe seria brută față de același trimestru al anului trecut, în vreme ce creșterea a fost de 2,7% pe seria ajustată sezonier, arată datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS), care confirmă decelerarea creșterii.

Comparativ cu trimestrul I al acestui an, Produsul Intern Brut a crescut cu 0,9% în trimestrul II 2023.

În primul semestru din 2023, comparativ cu semestrul I 2022, Produsul intern brut s-a majorat cu numai 1,7%.

„Datele confirmă consolidarea procesului de relansare economică post-pandemie în al doilea trimestru al anului curent, dar cu o dinamică anuală în decelerare, evoluție determinată de o serie de factori, inclusiv climatul dificil din sfera comerțului mondial, deteriorarea economiei Zonei Euro (principalul partener economic), nivelurile ridicate ale costurilor de finanțare și incertitudinilor și riscurile din sfera politicii fiscal-bugetare în contextul pre-electoral”, arată o analiză realizată de economiștii Băncii Transilvania.

Astfel, conform datelor publicate astăzi economia națională a crescut cu 0,9% trimestru/trimestru în T2, în accelerare comparativ cu ritmul trimestrial de 0,5% din T1. Cu alte cuvinte, din perspectiva ratei trimestriale economia României a evoluat în T2 cu cel mai bun ritm din T2 2022.

Cu toate acestea, în dinamică an/an PIB-ul s-a majorat pentru al nouălea trimestru la rând în T2, dar cu o rată în decelerare la 1,1%. Este cea mai slabă evoluție din economia națională din T1 2021. Prin urmare, în semestrul I 2023 economia internă a crescut cu 1,7% an/an.

Economiștii Banca Transilvania apreciază că decelerarea dinamicii anuale a PIB (evoluție în convergență cu cea din Zona Euro) în al doilea trimestru din 2023 a fost influențată de o serie de factori, inclusiv climatul dificil din economia mondială și din economia europeană, nivelul ridicat al costurilor de finanțare și persistența incertitudinilor.

Analiza indicatorilor de conjunctură cu bază lunară evidențiază creșterea din sectorul de construcții (intensiv în capital și forță de muncă) cu 11,3% an/an în perioada ianuarie – mai 2023, evoluție determinată de implementarea programelor europene pentru dezvoltarea infrastructurii (lucrările de construcții inginerești s-au majorat cu 31,8% an/an).

De asemenea, volumul vânzărilor din comerțul cu amănuntul (variabilă proxy pentru consumul privat, principala componentă a PIB) s-a majorat cu 3,0% an/an în semestrul I, evoluție susținută de climatul pozitiv din piața forței de muncă.

La polul opus, producția industrială a scăzut cu 4,8% an/an în perioada ianuarie – iunie, evoluție determinată de climatul dificil din sfera economiei mondiale și economiei europene și nivelul ridicat al costurilor de finanțare.

De altfel, datele publicate de Banca Națională a României (BNR) recent indică scăderea investițiilor străine directe de la 4,53 miliarde EUR în semestrul I 2022 la 3,93 miliarde EUR în semestrul I 2023, din care 4,3 miliarde EUR participații la capital.

Banca Transilvania estimează că, în scenariul macroeconomic central actual, economia României ar putea crește cu rate anuale de 2,8% în 2023, 3,4% în 2024 și 3,7% în 2025.

Amintim că creșterea economică a început să încetinească încă din primul trimestru al anului. Față de acelaşi trimestru din anul 2022, PIB-ul a înregistrat în trimestrul I 2023 o creștere cu 2,3% pe seria brută şi cu 2,8% pe seria ajustată sezonier, respectiv o creștere de doar 0,1% față de trimestrul precedent. Aceste cifre, deși rămân în domeniul pozitiv, arată o încetinire generală semnificativă a creșterii economiei, subliniază economiștii.

Comentarii

  1. Ilustrarea titlului acestui articol, in g4media, este in totala discordanta cu continutul articolului din economedia, cu acel grafic care se refera la intentiile de votare de acum doi ani.
    Rog corectati!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *