Creșterea PIB-ului german în trimestrul al treilea alimentează speranțele unei recesiuni mai puțin severe / Cheltuielile gospodăriilor au ajutat economia, deoarece consumatorii au călătorit și au ieșit mai mult în oraș

germania, steag germania

Economia germană a crescut în trimestrul al treilea cu puțin mai mult decât sugerau cifrele preliminare, datorită cheltuielilor de consum, ceea ce sporește semnele că o viitoare recesiune nu va lovi atât de puternic precum se temea inițial, potrivit datelor publicate vineri.

Cea mai mare economie a Europei a crescut cu 0,4% de la un trimestru la altul și cu 1,3% pe an, ajustat pentru efectele prețurilor și ale calendarului, a precizat biroul federal de statistică.

Analiștii intervievați de Reuters se așteptau la o creștere a economiei de 0,3% în precedentele trei luni și de 1,2% pe an.

Cheltuielile gospodăriilor au fost principalul motiv al creșterii, deoarece consumatorii au călătorit și au ieșit mai mult în oraș după ce aproape toate restricțiile legate de pandemie au fost ridicate.

“Nu este în niciun caz o concluzie anticipată că creșterea PIB-ului din trimestrul al treilea marchează pentru moment sfârșitul ratelor de creștere pozitive”, a declarat economistul șef al VP Bank, Thomas Gitzel, care a adăugat că și trimestrul al patrulea ar putea fi pozitiv.

În rândul comercianților cu amănuntul s-a înregistrat o scădere notabilă a pesimismului în ceea ce privește lunile următoare, a constatat institutul economic Ifo, iar comercianții germani au raportat că problemele de aprovizionare s-au atenuat ușor în noiembrie față de luna precedentă.

Un sondaj al institutului GfK privind sentimentul consumatorilor a constatat că măsurile guvernamentale de reducere a consumului de energie au ajutat la stabilizarea moralului înainte de luna decembrie, iar temerile legate de creșterea prea accentuată a prețurilor la energie au slăbit într-o oarecare măsură.

Cu toate acestea, indicele se află încă aproape de nivelurile minime istorice, a declarat economistul-șef al Union Investment, Joerg Zeuner, iar consumatorii nu simt încă presiunea costurilor ridicate ale energiei, care se vor reflecta abia în facturile de încălzire de anul viitor.

Guvernul a prognozat că economia va crește cu 1,4% în acest an și se va contracta cu 0,4% anul viitor.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei a declarat vineri pentru Reuters că indicatorii actuali continuă să indice o recesiune în perioada octombrie 2022-martie 2023.

“Condițiile prealabile pentru o evoluție blândă a recesiunii sunt ca să nu apară o situație de penurie acută de gaze, să nu apară evoluții dificile ale COVID și ca lanțurile de aprovizionare să continue să se stabilizeze treptat”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

 

 

 

Sursa foto: Pexels Ingo Joseph

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *