Creșterea prețurilor la energie: Franța pledează pentru „temperarea logicii pieței”

energie electrica, curent, retea electrica, stalp Sursa foto: Parlamentul European

Ministrul francez al Economiei Bruno Le Maire prezintă luni omologilor săi europeni mai multe propuneri pentru reformarea pieței energiei electrice, printre care crearea unui “stabilizator automat” al prețului electricității, potrivit Le Figaro.

În ciuda scepticismului altor state, Franța vrea în continuare reformarea pieței europene de electricitate, a afirmat Bruno Le Maire, într-un interviu pentru AFP în care apără necesitatea “temperării logicii pieței” pentru consumatorul final. Reamintim că cinci țări europene, printre care Franța și România, au cerut în octombrie un audit asupra modului în care funcționează piața gazelor naturale în Uniunea Europeană, cu scopul de a descoperi de ce contractele existente nu au reușit să împiedice o penurie de aprovizionare fără precedent.

“Există o necesitate de a acționa pentru a proteja consumatorii” de o creștere a prețurilor care va fi “durabilă”, a subliniat ministrul, care își va prezenta propunerile într-o reuniune a Eurogrup.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Săptămâna trecută, în cadrul unui summit european extraordinar dedicat energiei la Luxemburg, organizat în contextul avansului major al prețurilor, ideea franceză a unei reforme a pieței electricității a fost primită cu răceală de miniștrii europeni ai Energiei.

11 țări (Germania, Austria, Luxemburg, Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia, Olanda, Belgia, Suedia) s-au poziționat împotriva oricărei reforme, apreciind că actuala criză depinde de “factori mondiali” conjuncturali.

Comisia Europeană a apreciat drept “eficient” actualul sistem, unde prețul ultimei unități de producție de electricitate (adeseori o centrală pe gaz) fixează prețul pieței, estimând că încurajează dezvoltarea energiilor regenerabile.

Franța propune trei măsuri, printre care crearea unui mecanism de “stabilizare automată” a prețurilor la electricitate, care “permite transferarea câștigurilor” pe care le poate încasa un producător atunci când prețul energiei este ridicată pe piață spre furnizor, deoarece furnizorul poate apoi “să transmită aceste câștiguri spre consumator, persoană fizică sau companie”, afirmă ministrul francez.

Franța susține de asemenea stabilirea de contracte pe termen lung cu emisii reduse de carbon petru companii, alături de obligația de a oferi consumatorilor o ofertă de preț stabilă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: