Creșterea prețurilor la energie: Franța pledează pentru „temperarea logicii pieței”

energie electrica, curent, retea electrica, stalp

Ministrul francez al Economiei Bruno Le Maire prezintă luni omologilor săi europeni mai multe propuneri pentru reformarea pieței energiei electrice, printre care crearea unui “stabilizator automat” al prețului electricității, potrivit Le Figaro.

În ciuda scepticismului altor state, Franța vrea în continuare reformarea pieței europene de electricitate, a afirmat Bruno Le Maire, într-un interviu pentru AFP în care apără necesitatea “temperării logicii pieței” pentru consumatorul final. Reamintim că cinci țări europene, printre care Franța și România, au cerut în octombrie un audit asupra modului în care funcționează piața gazelor naturale în Uniunea Europeană, cu scopul de a descoperi de ce contractele existente nu au reușit să împiedice o penurie de aprovizionare fără precedent.

“Există o necesitate de a acționa pentru a proteja consumatorii” de o creștere a prețurilor care va fi “durabilă”, a subliniat ministrul, care își va prezenta propunerile într-o reuniune a Eurogrup.

Săptămâna trecută, în cadrul unui summit european extraordinar dedicat energiei la Luxemburg, organizat în contextul avansului major al prețurilor, ideea franceză a unei reforme a pieței electricității a fost primită cu răceală de miniștrii europeni ai Energiei.

11 țări (Germania, Austria, Luxemburg, Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia, Olanda, Belgia, Suedia) s-au poziționat împotriva oricărei reforme, apreciind că actuala criză depinde de “factori mondiali” conjuncturali.

Comisia Europeană a apreciat drept “eficient” actualul sistem, unde prețul ultimei unități de producție de electricitate (adeseori o centrală pe gaz) fixează prețul pieței, estimând că încurajează dezvoltarea energiilor regenerabile.

Franța propune trei măsuri, printre care crearea unui mecanism de “stabilizare automată” a prețurilor la electricitate, care “permite transferarea câștigurilor” pe care le poate încasa un producător atunci când prețul energiei este ridicată pe piață spre furnizor, deoarece furnizorul poate apoi “să transmită aceste câștiguri spre consumator, persoană fizică sau companie”, afirmă ministrul francez.

Franța susține de asemenea stabilirea de contracte pe termen lung cu emisii reduse de carbon petru companii, alături de obligația de a oferi consumatorilor o ofertă de preț stabilă.

Sursa foto: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *