Cristian Ghinea: Guvernul Ciucă a propus legea de salvare a pensiilor speciale

Redacția dec. 20, 2022 1 comentarii
Cristian Ghinea

Cristian Ghinea, coordonatorul de politici publice al USR, acuză Guvernul că propune „legea de salvare a pensiilor speciale”, după ce Ministerul Muncii a trimis în 19 decembrie spre ministerele și instituțiile avizatoare proiectul de lege care prevede reforma pensiilor speciale și de serviciu ale următoarelor categorii de personal.

„Ticăloșia Guvernului de îmbuibați: Guvernul propune legea de salvare a pensiilor speciale”, a scris Ghinea, pe contul lui de Facebook, înainte de a prezenta „șase argumente rapide” prin care, în opinia sa, proiectul „reușește să rateze toate principiile din jalonul PNRR”:

Care sunt cele șase argumente invocate de Cristian Ghinea:

1) NICI O PENSIE SPECIALĂ nu se desființează. Absolut nici una. Zero. Nici cele ale parlamentarilor, nici cele ale funcționarilor parlamentari, nici cele ale lucrătorilor la Curtea de Conturi, nici cele ale grefierilor, nici cele ale MAE sau ale personalului aeronautic. Toate aceste categorii au pensii contributivie și zero justificări de a primi pensii speciale, în afara unui privilegiu legal creat la un moment dat. Toate rămân.

2) Nici o pensie specială NU ESTE ADUSĂ ÎN LINIE CU CONTRIBUTIVITATEA. Această prevedere din PNRR avea menirea de a reproduce principiul contributivității (raportarea la veniturile nete pe o perioadă mai lungă de timp) acolo unde salariații nu au avut contribuții (militarii parțial, polițiștii, lucrătorii SRI, SIE) sau unde au pensie mult peste ce au contribuit (magistrații). Nu se întâmplă aceste lucru. Ceea ce e pensie specială în plată, rămâne pensie specială, se cosmetizează foarte puțin privilegiile. Nici o tentativă măcar de a alinia la principiul contributivității și de eliminare măcar treptată.

3) Rămâne valabilă pe mai departe situația comună că ai PENSIE MAI MARE DECÂT ULTIMUL SALARIU. De pildă, la magistrați, formula fixă actuală este înlocuită cu o modalitate pentru care salariatul alege 12 luni consecutive cel mai bine plătite și este actualizată valoarea la salariul actual – practic, o invitație la umflarea sumelor de către fiecare pensionar special.

4) Legea propusă nu se referă deloc la pensiile speciale ale parlamentarilor (aflate în plată) și primarilor (lege în vigoare, amânată, nu e abrogată), care rămân neatinse. Conform PNRR, nicio nouă categorie de pensii speciale nu poate fi creată. Totuși, proiectul Guvernului păstrează în legile deja existente pensiile aleșilor locali care vor intra deci in plata dupa ce expira suspendarea actuala. Aceasta nu este o reformă, aceasta este o modalitate perversă de salvare a privilegiilor. Chiar și așa, guvernul tot introduce două bombe procedurale:

5) Un singur text modifică legi diferite care au camere decizionale diferite. Am avertizat public că trebuie să fie un pachet legislativ (mai multe legi, fiecare schimbând sau abrogând legile anterioare speciale) dar nu vor să țină cont de asta. De ce? Scenariu foarte realist: PSD – PNL modifică printr-o singură lege, oricine se consideră afectat atacă la CCR, judecătorii CCR (ei înșiși afectați) resping de pe scaun pe procedură, pentru că nu respectă bicameralismul. Iată scenariul pregătit intenționat de guvern pentru a pica reforma pensiilor speciale cu mâna CCR.

6) Textul prevede norme de implementare, fără a menționa un termen de adoptare a lor, așa cum trebuie să prevadă legile. După ce trece legea și raportează formal un jalon PNRR, ministerele care (toate) s-au opus acestor reforme vor trebui să elaboreze normele de implementare, fără termen limită. Dacă nu o fac, nu se schimbă nimic și nu există nici o repercusiune legală”.

Potrivit documentelor obținute de G4Media, proiectul prevede mai multe modificări de substanță, precum interdicția ca pensia să depășească salariul de bază sau eliminarea din calculul pensiei a unor sporuri și prime.

Reamintim că, potrivit surselor G4Media, guvernul are în program adoptarea proiectului de lege săptămâna viitoare, urmând ca proiectul să fie trimis ulterior Parlamentului pentru dezbatere și aprobare. Coaliția PSD-PNL-UDMR vrea ca Parlamentul să adopte legea pensiilor speciale, asumată prin PNRR, până la finalul lunii februarie.

Citește și:

Foto: Cristian Ghinea, Facebook

Comentarii

  1. Soluția reală pentru ca magistrații să se pensioneze cât mai târziu nu ar fi fost să încerci legarea de glie.
    Ci motivarea să rămână in sistem, prin legi stabile și bine făcute, prin logistică decentă, încărcare suportabilă cu dosare și promovare meritocratică. Niciuna nu există acum.

    Cât despre cuantumul pensiei, soluția nu e să tai, ci să faci să merite investiția societății prin exigența profesională foarte strictă.
    🙃

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *