În condițiile în care costul orar al forței de muncă în România a crescut pe parcursul ultimilor 10 ani de la 4,1 euro până la 9.5 euro în prezent, încă există un decalaj semnificativ față de nivelurile din vestul Europei, transmite Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, pe pagina sa de LinkedIn.
Acesta spune că printre factorii care explică cel mai bine situația se află productivitatea scăzută a muncii, gradul limitat de calificare, nivelul mai redus de dezvoltare economică, infrastructura deficitară și insuficiența capitalului.
„Mai mult decât atât, taxele mari pe muncă joacă de asemenea un rol important: din această cauză, dispersia la nivelul salariilor nete este chiar mai ridicată”, a declarat Cristian Popa.
Costul mediu orar cu forța de muncă în România era de aproximativ 9,5 euro în 2022, o cifră care reflectă realitatea unei economii în curs de dezvoltare, fiind al doilea cel mai redus din rândul țărilor Uniunii Europene, mai transmitea Cristian Popa.
Doar Bulgaria se plasează sub România în acest clasament. Această cifră include toate cheltuielile legate de salarii, contribuțiile sociale ale angajatorilor, precum și alte costuri nesalariale. La polul opus se află Norvegia (55,6 euro/oră), Luxemburg (50,7 euro) și Germania (39,5 euro).