Nivelul actual de inflaţie, de 8,53%, necesită luarea de măsuri în continuare, important fiind însă dozajul acestora, consideră Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, citat de Digi24 și Agerpres.
“Ce este preocupant – şi trebuie să spunem acest lucru – este o rată relativ ridicată a inflaţiei de bază, deci inflaţia din care scoatem preţul energiei, preţul gazelor şi electricităţii. Deci, scoatem preţurile volatile şi acolo vedem 5,96% rata inflaţiei, ceea ce este preocupant pentru noi. Însă, prognoza Băncii Naţionale rămâne aceeaşi, cea care a fost publicată. Noi vom reanaliza, ne vom reface calculele. Situaţia din Ucraina complică, desigur, lucrurile. Vine după momente tensionate, vine după problemele din lanţurile de producţie, problemele care existau deja în piaţa produselor energetice şi vine să complice aceste evoluţii şi nu ne face munca mai uşoară”, a afirmat Cristian Popa, la Digi 24.
El a arătat că relaţiile comerciale ale României cu Rusia şi Ucraina sunt foarte reduse, între 1 şi 3%, iar impactul direct pe acest canal este redus.
“Deciziile noastre nu sunt uşurate de situaţia actuală. Desigur, noi ne vom reface calculele, vom reface analizele. Ce e important de spus este că la acest nivel de inflaţie cred că trebuie luate măsuri în continuare. Vom vedea dozajul acestor măsuri. Noi nu facem forward guidance, deci nu ne preanunţăm deciziile, tocmai pentru că în acest mediu foarte incert e bine să avem flexibilitate, însă cred că e nevoie de măsuri. E o opinie personală. Vom vedea, până pe 5 aprilie lucrăm la aceste lucruri. Avem instrumente”, a spus Popa.
În luna februarie, preţurile de consum au crescut cu 0,6% față de luna precedentă, arată datele publicate azi de Institutul Național de Statistică. Rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2022 comparativ cu luna februarie 2021 este 8,5%, transmite INS. Gazele au înregistrat cea mai mare creștere din lista cu indicii prețurilor: 44,94%, în interval de un an. Mai multe AICI