Cristian Popa, BNR: România, penultimul loc în UE privind eficiența guvernamentală. România cheltuie mai mult decât câștigă, se întinde mai mult decât îi este plapuma

ședința de Guvern Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

În discuția despre creșterea taxelor nu trebuie să uităm că România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește eficiența guvernamentală, conform rezultatelor unui sondaj anual realizat de Banca Mondială, potrivit unui mesaj transmis de Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie, Banca Naţională a României, pe pagina sa de LinkedIn.

„Indicatorul de eficiență guvernamentală calculat de Banca Mondială ia valori între ±2,5 și reflectă percepțiile asupra calității serviciilor publice, gradul de independență față de presiunile politice, calitatea formulării și implementării politicilor, precum și credibilitatea angajamentului guvernului față de aceste politici. Valoarea înregistrată de România rămâne din păcate mult sub media europeană, iar perspectivele nu sunt neapărat cele mai încurajatoare”, transmite acesta.

Reprezentantul BNR spune că România cheltuie în continuare mai mult decât câștigă, se întinde mai mult decât îi este plapuma, iar risipa este omniprezentă.

„Aceasta este realitatea pe care o observăm dar și cea evidențiată de statistici, iar în lipsa unor măsuri eficiente și realiste de consolidare fiscală, precum și a unei dimensionări corecte a cheltuielilor în funcție de venituri (și nu invers!) devenim vulnerabili, riscând o frânare bruscă. Deci contează ce taxe plătim, dar la fel de (poate chiar mai) mult contează calitatea serviciilor publice pe care le primim la schimb”, transmite acesta.

eficienta guvernamentala
Sursă foto: Cristian Popa/LinkedIn

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii

 1. Degeaba facem legi dacă nu se aplică. Pe la mijlocul lunii noiembrie- 2023, premierul Marcel Ciolacu prezent la Summit-ul Autorităților Publice Locale din România a afirmat că reforma administrativă trebuie făcută, chiar dacă nu se va pune în aplicare în 2024. Reforma administrativ-teritoriala ar permite reducerea numarului de servicii publice deconcentrate ale ministerelor in teritoriu.
  In prezent există depus la senat un proiect de LEGE pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.2/1968, republicată, privind organizarea administrativă a teritoriului României.
  (https://www.senat.ro/legis/PDF/2023/23b278AD.PDF?nocache=true)
  Proiectul initiat de Vlad Benga din partea USR, zace in sertarele Parlamentului, in timp ce presedintele Senatului Nicolae Ciucă nu catadicseste să-l pună pe ordinea de zi, dar premierul se lamentează că România se află in situatie precară din cauza cheltuielior bugetare la nivel central si local.
  De aceea, proiectul de lege propus de Vlad Benga, deputat USR, privind reorganizarea administrativ-teritorială a României, prin comasarea satelor și reducerea numărului de județe, ar trebui promovat de parlament cel putin acum când a ajuns cutitul la os din cauza crizelor suprapuse.
  (Vezi: https://www.cdep.ro/proiecte/2023/400/30/3/pl197.pdf)

 2. Soluția este politică și ține de capacitatea României de a ieși din statutul de țară mică pe care i-l dau politicienii ei.
  Cel mai bun si cel mai simplu lucru care trebuie facut este reforma administrativ-teritoriala.
  Restul raman poezii si balade ale reformei.
  Comasand comune si sate de 1000 de locuitori, comasand judete, cel putin 15 pot fi comasate, se reduce oastea de bugetari din administrație cu cel putin 40%.
  Dispar prin comasare multe Case de Sanatate, Case de Pensii, Prefecturi, Consilii Judetene, Politii inexistente, Directii Agricole, de Tineret si sport.
  Multe si inutile!
  Sunt municipii cu 4000 de locuitori dar cu un numar colosal de salariați si consilieri locali.
  Cum ar arata Romania cu:
  – 25 de județe,
  – 70 municipii (inclusiv București)
  • 250 de orașe
  • 1800 de comune
  In prezent exista o structura ultrastufoasa:
  – 41 de județe,
  – 103 municipii (inclusiv București)d.c 30 au sub 4500 de locuitori,
  • 320 de orașe d.c 80 au sub 5000 de locuitori,😯
  • 2900 de comune d.c 94 au sub 1000 de locuitori iar 1412 au intre 1001-3000 de locuitori, 😯
  De aici trebuie inceput!
  Si comasarea institutiilor publice locale si centrale si evident desfiintarea agentiilor, oficiilor si a tuturor institutiilor parazite.
  Esential ar fi ca urmatorul Parlament sa cuprinda 300 de parlamentari.
  Precum s-a votat!
  Si ca o erata:
  Modificând Legea Electorala si reducand nr de consilieri locali de 44.100 in prezent la 10.000 de consilieri. ocali.
  Câtă plus valoare aduc Romaniei acesti indivizi veroși care patroneaza spaga locala si centrala?
  Ce mare inginerie e sa modifici norma de reprezentativitate a alesilor locali cand 6 milioane de romani sunt plecati afară si nici 20% nu se mai întorc!
  😡

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *