Criză acută de personal în restaurantele din Marea Britanie, tocmai când se reia servitul mesei la interior

restaurant-chef-bucatar-Pixabay-by-Zoli-gy-e1610999437785

Restaurantele şi barurile din Marea Britanie pot relua servitul mesei la interior începând de luni, după o pauză de cinci luni, însă multe dintre ele au probleme în a găsi suficient personal după ce Brexitul şi trei carantine în decurs de un an au alungat muncitorii din această industrie, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Există un deficit de chefi, ospătari şi barmani pentru o gamă largă de restaurante, de la cele de tip fast-food până la cele de lux, iar oficialii din industrie şi firmele de recrutate spun că oamenii cu experienţă au plecat în căutarea altor locuri de muncă.

„Pur şi simplu nu mai există angajaţi cu experienţă”, spune David Moore, patronul restaurantului Pied a Terre, cel mai vechi restaurant londonez din catalogul Michelin. Potrivit lui Moore, industria se confruntă cu un „deficit uriaş şi foarte serios de mână de lucru calificată”.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Aceasta este o problemă serioasă pentru economia britanică şi una care ar putea amâna revenirea după cea mai gravă recesiune din ultimele decenii sau care ar putea declanşa presiuni inflaţioniste care încep deja să îi îngrijoreze pe investitori. Acest trend a început deja să afecteze SUA, determinând lanţuri mari de restaurante, precum McDonald’s Corp. şi Chipolte Mexican Grill Inc. să majoreze salariile pentru angajaţii lor.

În Marea Britanie, firmele din domeniul ospitalităţii se numără printre cele mai grav lovite de restricţiile care au dus la închiderea localurilor şi au obligat angajaţii lor să recurgă la programele guvernamentale de subvenţionare a salariilor. În pofida ajutorului guvernamental, industria a pierdut 330.000 de angajaţi în perioada pandemiei, susţine Kate Nicholls, directorul grupului de lobby UKHospitality. Aproximativ 20% din totalul restaurantelor şi 10% din cel al hotelurilor s-au închis definitiv, iar mulţi angajaţi se vor confrunta cu programe de lucru prelungite, salarii reduse şi căutarea de lucru în alt sector.

„Oamenii sunt în continuare reticenţi cu privire la angajarea în sectorul ospitalităţii, de teamă că Guvernul ar putea impune noi restricţii, iar firmele nu pot oferi locuri de muncă în regim full-time. Cel mai important factor este incertitudinea”, spune Kate Nicholls.

Thomas Faulkner, un fost chef care acum se ocupă de recrutarea de noi angajaţi pentru acest post, spune că există un “deficit important” de personal dispus să lucreze o perioadă mai mare de timp în acelaşi loc dacă restaurantele nu oferă stimulente mai mari.

Rata mare de fluctuaţie a personalului, din cauza condiţiilor dure de lucru, stresul ridicat, salariile mici şi o “cultură de tip macho” au făcut ca Londra să piardă chefi cu experienţă mai rapid decât pot fi pregătiţi unii noi încă înainte de pandemie, arată un studiu publicat de Centre for London.

„În general, munca de chef nu este una sănătoasă”, spune Faulkner. „Cu această pandemie, oamenii au plecat spre alte poziţii după ce şi-au dat seama că pot câştiga aceiaşi bani sau chiar mai mult făcând livrări pentru Amazon sau Ocado. Este o experienţă mult mai plăcută, iar programul de lucru este mai redus”, spune fostul chef.

Ieşirea din UE a Marii Britanii a însemnat pierderea unui uriaş rezervor de mână de lucru. Peste 50.000 de emigranţi au plecat din Marea Britanie în al doilea semestru al anului trecut, potrivit unor estimări guvernamentale, iar analiştii se aşteaptă la un număr şi mai mare în acest an. Înainte de Brexit până la un sfert din personalul din industria ospitalităţii din Marea Britanie, şi 38% în cazul firmelor din Londra, era compusă din cetăţeni din UE, estimează firma de consultanţă KPMG.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: