Criza „chipageddon”. Deficitul global de semiconductori ar putea dura până în 2023

semiconductori placa Sursa foto: Pixabay

Cipurile se găsesc în orice, de la PlayStation 5 și periuțe de dinți la mașini de spălat și ceasuri cu alarmă. Dar faptul că în această perioadă nu se produc destule este o problemă cu mai multe fațete care nu prezintă semne de rezolvare. Glenn O’Donnell, vicepreședinte și director de cercetare la firma de consultanță Forrester, consideră că lipsa cipurilor ar putea dura până în 2023, scrie CNBC.

„Deoarece cererea va rămâne ridicată și oferta va rămâne limitată, ne așteptăm ca această penurie să dureze până în 2022 și chiar până în 2023”, a scris O’Donnell, pe un blog.

El se așteaptă ca cererea pentru PC-uri, care conțin unele dintre cele mai avansate cipuri, să se „reducă puțin” în anul următor, dar „nu foarte mult”.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Între timp, el se așteaptă ca centrele de date, care sunt pline de servere de computere, să cumpere mai multe cipuri în anul următor, după ceea ce el descrie ca fiind un „2020 nefericit”.

„Cuplați acest lucru cu dorința de neoprit de a dota totul cu instrumente de măsurare, împreună cu o creștere continuă în cloud computing și minare de criptomonede și nu vedem altceva decât o etapă de boom pentru cererea de cipuri”, a spus O’Donell.

Patrick Armstrong, CIO al Plurimi Investment Managers, a declarat săptămâna trecută pentru CNBC că crede că lipsa cipurilor va dura 18 luni. „Nu sunt doar autovehicule. Sunt telefoane. Este internetul. Acum există multe bunuri care au mult mai multe cipuri decât au avut vreodată în trecut. Toate au internet activat”, a spus el.

Industria auto a fost afectată de deficitul global de cipuri mai mult decât orice alt sector.

Cel mai mare producător mondial de cipuri, TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), a declarat la începutul acestei luni că crede că va fi capabil să satisfacă cererea de automobile până în iunie. Cu toate acestea, Armstrong crede că acest obiectiv este ambițios.

„Dacă ascultați Ford, BMW, Volkswagen, toți au subliniat că există blocaje în producție și nu pot obține cipurile de care au nevoie pentru a fabrica noile mașini”, a spus el.

Alan Priestley, un analist al Gartner , a declarat joi pentru CNBC că deficitul va persista pe tot parcursul anului 2021, afectând toate tipurile de cipuri și că prețurile cipurilor cresc. El afirmă că situația se poate îmbunătăți pentru unele sectoare în următoarele șase luni. Cu toate acestea, potrivit lui, ar putea exista o nouă situație similară în 2022.

„Nu ar trebui să dureze mai mult. Industria pune în funcțiune mai multă capacitate de producție, dar este nevoie de timp”, a spus el

Într-adevăr, Intel a anunțat în martie că intenționează să cheltuiască 20 de miliarde de dolari pentru două noi fabrici de cipuri din Arizona. Intel a mai spus că ar putea construi o fabrică în Europa dacă obține finanțare publică.

„Lucrurile astea vor dura doi sau trei ani înainte să începem să vedem asta. Dar asta caută cu adevărat să răspundă cererii viitoare”, a spus Priestley.

Între timp, directorul executiv al producătorului german de cipuri Infineon a declarat marțea trecută că industria semiconductorilor se află pe teritoriu neexplorat.

Reinhard Ploss a precizat săptămâna trecută la CNBC că este „foarte clar că va dura” până când cererea și oferta vor fi reechilibrate.

„Cred că doi ani sunt prea mult, dar cu siguranță vom vedea că va ajunge până în 2022”, a spus el.

Unii actori din piață au început să numească actuala criză „chipageddon”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: