Criză de benzină la un sfert din staţiile de alimentare din Ungaria / Problemele, provocate de plafonarea prețurilor și de lucrările de mentenanță de la principala rafinărie a grupului MOL

benzinarie mol carburant pompa alimentare ful sursa foto: Facebook/ MOL

Aproximativ un sfert din benzinăriile din Ungaria, inclusiv 100 de benzinării deţinute de grupul petrolier ungar MOL, se confruntă cu probleme temporare în aprovizionarea cu benzină, a informat marţi portalul de ştiri Telex.hu, preluat de Reuters.

Aceste probleme temporare se datorează, în parte, unei cereri crescute create de decizia Guvernului de la Budapesta de a plafona preţul carburanţilor, în ideea de a reduce impactul inflaţiei asupra consumatorilor, dar şi deciziei grupului petrolier MOL de a efectua lucrări de mentenanţă la principala sa rafinărie, ceea ce a dus la diminuarea livrărilor de carburanţi.

Într-un comunicat de presă publicat pagina sa de Internet, MOL a informat că au existat probleme temporare, care au durat câteva ore, şi care au afectat aproximativ o cincime din benzinăriile MOL în ultimele zile. Reţeaua MOL din Ungaria este compusă din aproximativ 500 de benzinării.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

MOL a precizat că introducerea plafonului de preţ la carburanţi a dus la explozia cererii la benzinăriile sale în timp ce competitorii săi şi-au redus în mod semnificativ importurile. Grupul petrolier a adăugat că în ultimele luni a fost nevoit “într-o oarecare măsură” să aprovizioneze până la 1.700 din toate cele 2.000 de benzinării care există în Ungaria.

De asemenea, MOL a informat că rafinăria sa de la Száhahalombatta funcţionează încă la capacitate parţială şi că deocamdată nu este clar când anume se vor finaliza lucrurile de mentenanţă, adăugând că se aşteaptă să existe probleme de aprovizionare “cel puţin pe parcursul acestei săptămâni”.

Guvernul condus de premierul Viktor Orban a introdus plafonarea preţului carburanţilor în luna noiembrie a anului trecut dar problemele apărute pe partea de aprovizionare au forţat executivul de la Budapesta să reducă amploarea schemei de plafonare în luna iulie, astfel încât cei care conduc automobile de firmă nu mai pot cumpăra carburanţi la preţuri plafonate.

Luni, Guvernul de la Budapesta a anunţat că Ungaria va putea să menţină preţurile plafonate la carburanţi dincolo de data de 1 ianuarie 2023 numai dacă livrările de petrol rusesc via conducta Drujba vor continua fără întrerupere, iar rafinăria MOL de la Száhahalombatta va funcţiona în continuare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: