Cum a ajuns Marinel Burduja administrator al ALRO Slatina, companie controlată de un oligarh rus. Ce spunea ministrul Burduja, fiul său, de la tribuna Parlamentului: ”Ce alegem, lanțurile din Rusia sau libertatea din Vest?”

ALRO Slatina

Marinel Burduja, tatăl ministrului PNL Sebastian Burduja de la Comunicații, este din 2019 membru în Consiliul de Administrație al companie ALRO SA, cel mai mare producător de aluminiu din România. El a fost propus și votat de acționarul majoritar, o companie controlată la acel moment de oligarhul rus Vitali Machitski. Întrebat de G4Media cum a acceptat să lucreze pentru un oligarh rus, Marinel Burduja a declarat că nu știa că ALRO e controlată de acesta, deși informația era oficială, publică și de notorietate.

Marinel Burduja, fost vicepreședinte al băncii Bancorex, devalizată în anii 90 în urma acordării a sute de împrumuturi preferențiale unor foști angajați ai Securității comuniste, a fost propus în aprilie 2019 ca membru în Consiliul de Administrație al ALRO de Marian Daniel Năstase, președintele CA instalat cu voturile acționarului majoritar Vimetco, potrivit site-ului companiei.

Vimetco era la acel moment ”controlată de un fond fiduciar de familie având ca beneficiari pe familia Machitski”, după cum arată un document public din 2018 al ALRO, asumat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

După ce Marinel Burduja a fost propus ca membru în Consiliul de Administrație, el a fost votat în adunarea generală a acționarilor tot în 2019. El nu putea fi numit în funcție fără votul acționarului majoritar, adică familia Machitski.

Vitali Machitski (69 de ani) este un oligarh rus cu afaceri în domeniul aluminiului. Potrivit unei investigații OCCRP, Machitski a făcut avere la începutul anilor ’90 – o perioadă în care multe dintre companiile rusești au fost privatizate. Fost funcționar public, el a lucrat în domeniul lemnului, petrolului, gazelor și resurselor naturale înainte de a intra el însuși în afaceri în 1989. A reușit să achiziționeze mari resurse de petrol și gaze și apoi s-a îmbogățit vânzându-le gigantului petrolier Yukos.

El este prieten din tinerețe cu ex-generalul KGB Serghei Chemezov, directorul executiv al ROSTEC, complexul militar al Kremlinului care produce și armele cu care sunt atacate acum orașele din Ucraina. Chemezov este, la rândul lui, vechi camarad în spionajul sovietic cu Vladimir Putin, liderul suprem de la Moscova, potrivit Rise Project.

Întrebat de G4Media de ce a acceptat să fie nominalizat administrator al companiei la propunerea familiei Machitski, care în 2019 controla compania ALRO, Marinel Burduja a declarat că ”nu aveți informația corectă, familia Machitski nu controla compania”. După ce reporterul G4Media a arătat că sunt informații publice și de notorietate care demonstrau acest lucru, Marinel Burduja a spus că ”nu am fost propus de familia Machitski, nu cunosc pe nimeni din această familie, a fost o candidatură independentă. Repet, nu am nici un fel de informații din care să reiasă că această companie e controlată de un grup al unui oligarh rus. Eu cunosc firma ALRO din multele tranzacții din istoricul meu profesional, a avut mereu un comportament corect”.

La insistențele reporterului G4Media, care a arătat că un astfel de răspuns insultă inteligența cititorilor, dat fiind că informația privind acționariatul ALRO era publică la acel moment, Marinel Burduja a spus că ”nu cunosc nici un membru al familiei Machitski. Nu l-am văzut în viața mea pe Pavel Machitski (fiul oligarhului Vitali Machitski, membru în CA al ALRO concomitent cu Marinel Burduja – n.red.), l-am auzit doar la telefon în unele ședințe de consiliu de administrație”.

Întrebat de reporterul G4Media dacă are vreo dilemă etică legată de faptul că lucrează pentru un oligarh rus, în condițiile în care fiul său, ministrul Sebastian Burduja, avertiza în 2022 că România trebuie să aleagă între lanțurile din Rusia și libertatea din Vest, Marinel Burduja a spus că ”nu aveți nici un motiv să faceți afirmații acuzatoare la adresa mea”.

Sebastian Burduja, actualul ministru al Comunicațiilor, spunea într-un discurs din Parlament din 9 februarie 2022 că România trebuie să aleagă între Rusia și Occident.

”Tactica Rusiei lui Putin de azi este tactica Uniunii Sovietice de acum… din anii ’50, prin care urmăresc două lucruri. Primul este să genereze dezbinare în cadrul Occidentului. Să existe dezbinare în cadrul NATO, UE. Al doilea lucru este să îndepărteze cetăţenii de sistemele lor democratice, să-şi piardă încrederea în instituţiile statului – ceea ce fac unii, cu maxim succes, inclusiv la noi. Ce vom alege, Est sau Vest? Libertate, în Vest, sau lanţurile din Est, pe care le-am cunoscut zeci de ani în această ţară”.

CV-ul lui Marinel Burduja. Marinel Burduja, tatăl lui Sebastian Burduja, fost vicepreședinte al băncii Bancorex, devalizată în anii 90 în urma acordării a sute de împrumuturi preferențiale unor foști angajați ai Securității comuniste. Burduja senior a ocupat ulterior poziția de vicepreședinte al Raiffeisen Bank. În 1990 fusese votat primar în Piatra Neamț, în același an fiind ales parlamentar independent pe listele FSN, potrivit propriilor declarații. Din CV-ul oficial al lui Burduja sr., afișat pe site-ul unei companii pe care o controlează, lipsește orice referire la activitatea sa profesională dinainte de căderea comunismului.

Marinel Burduja a ocupat mai multe funcții de conducere la corporații multinaționale venite în România după căderea comunismului, potrivit CV-ului oficial de pe site-ul companiei de consultanță pe care o controlează:

Raiffeisen Bank România (2001 – 2012): Prim-Vicepreședinte, Deputy CEO & Head of Corporate
ABN AMRO România (1998 – 2001): Vicepreședinte & Head of Corporate
Creditanstalt România (1996 – 1998): Vicepreședinte
Christian Dior România (1993 – 1994): Director General România

Întrebat de reporterul G4Media unde a lucrat înainte de 1989, el a spus că ”înainte de 1990 am lucrat ca inspector de credite la Banca de Investiții, sucursala municipiului Piatra Neamț. Cand am terminat facultatea de Relații Internaționale (1976, potrivit CV-ului său – n.red.) am fost repartizat ca economist la Confex, Centrala Industriei de Confecții București. Apoi am fost economist la Centrul national aeronautic, ulterior m-am transferat la Piatra Neamț.

Ce este ALRO Slatina. ALRO Slatina este cel mai mare producător de aluminiu din România. A încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 3,55 miliarde lei, în creștere cu 1,5% comparativ cu anul 2021, și un profit net consolidat de 412,1 milioane lei, comparativ cu un profit net de 26,25 milioane lei înregistrat în anul 2021, după ce a beneficiat de scumpirea aluminiului, potrivit Economedia.

Acționarii principali ai ALRO SA sunt Vimetco (54%), Pavăl Holding (holdingul fondatorilor Dedeman, cu 23%) și Fondul Proprietatea (10%).

Vitali Machitski și-a transferat partea sa din Vimetco către alte entități încă din decembrie 2021, potrivit Veridica.ro. Fiul lui Vitali Machitski, Pavel, împreună cu alți doi oligarhi ruși apropiați de familie, au demisionat ulterior din consiliul de administrație al Alro Slatina la începutul lunii martie 2022, pentru a elimina orice element care ar putea lega Alro Slatina de familia Machitski.

Cum a răspuns ministrul Sebastian Burduja la întrebările G4Media legate de relația de afaceri dintre tatăl său și oligarhul rus.

Sebastian Burduja (38 de ani) este ministru al Comunicațiilor și președinte al organizației PNL din Sectorul 1. Burduja este în atenția publică încă din 2009, când și-a lansat cu mare fast un ONG dedicat studenților din străinătate. Din acel moment, Burduja a gravitat permanent în jurul liderilor politici ai momentului, indiferent de culoarea lor politică, a candidat ca independent la parlamentare, și-a creat un partid care a fuzionat cu PNL, și astfel a fost propulsat rapid ca parlamentar și ministru.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Nimic nou!
    Legaturi intre Partid si Securitate!
    Faza a doua sau a treia!😁

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.