Cum a reușit Revolut să obțină, în sfârșit, licența bancară în Marea Britanie/ Fintech-ul se apropie de o evaluare de 45 miliarde de dolari și ar putea concura pentru titlul de a treia cea mai valoroasă bancă din UK

Startup-ul fintech Revolut a anunțat joi că a obţinut în sfârșit o licenţă bancară, preliminară, din partea organismelor de reglementare din Marea Britanie, dar la mai mult de trei ani de la depunerea cererii oficiale. Cum a reușit, explică Financial Times.

La sediul central al Revolut din Canary Wharf, semnele neon îndeamnă personalul să „facă treabă”. Cu toate acestea, drumul anevoios al start-up-ului spre a deveni o bancă cu drepturi depline pe piața sa de origine a fost neobișnuit de lent.

Decizia de acordare a licenței, care este supusă anumitor restricții, vine în urma unei dispute îndelungate între cel mai valoros fintech din Regatul Unit și autoritățile de reglementare, din cauza unor întrebări privind operațiunile și controalele interne ale Revolut.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Licența va contribui la susținerea unei evaluări care ar putea ajunge până la 45 de miliarde de dolari în cazul în care Revolut poate realiza o vânzare planificată a acțiunilor existente – ceea ce ar face-o un concurent pentru titlul de a treia cea mai valoroasă bancă din Regatul Unit.

De asemenea, va permite Revolut să concureze cu băncile tradiționale prin creșterea ofertei sale în Regatul Unit – și, în mod critic, va deschide ușa licențelor pe alte piețe-cheie.

Obținerea unei licențe bancare în Regatul Unit durează de obicei un an, în conformitate cu orientările de reglementare, însă cererea Revolut a fost blocată de o serie de obstacole, inclusiv plecarea unor directori de rang înalt, probleme de contabilitate și îngrijorări cu privire la structura sa de proprietate.

„Revolut nu avea de gând [să își retragă cererea] pentru că sunt prea încăpățânați”, a declarat o persoană familiarizată cu discuțiile. „A fost doar un impas timp de trei ani”.

Pentru co-fondatorul și directorul general Nik Storonsky, așteptarea s-a încheiat în cele din urmă miercuri după-amiază, când Revolut a primit o scrisoare de la Autoritatea de reglementare prudențială din Regatul Unit, ramura Băncii Angliei responsabilă cu supravegherea băncilor din țară, confirmând că cererea sa a fost acceptată, potrivit unei persoane familiarizate cu procesul.

Liderii Revolut au concluzionat în privat că a fost o greșeală să nu solicite licența atunci când afacerea era mult mai mică, potrivit actualilor și foștilor angajați. Rivali precum Monzo și-au obținut licențele atunci când aveau mult mai puțini clienți, lucru despre care șefii Revolut au ajuns să creadă că le-a facilitat îndeplinirea cerințelor autorităților de reglementare.

Frustrarea lui Storonsky cu privire la întârzieri a ajuns la punctul culminant în mai 2023, când a criticat Regatul Unit pentru că nu sprijină întreprinderile și pentru procesul „lung și obositor” de solicitare a licenței. Acesta a declarat că nu vede „rostul” listării la Bursa din Londra, invocând lipsa de lichidități, dificultatea de a face afaceri în Regatul Unit și abordarea acestuia în materie de impozitare și reglementare.

O persoană care a fost abordată pentru a lucra la cererea de licență a declarat că a refuzat oportunitatea din cauza temerilor că caracterul lui Storonsky va avea un impact negativ asupra relației fintech-ului cu autoritățile de reglementare, descriindu-l ca fiind „temperamental și volatil” – deși hiperconcentrat pe realizarea de produse superioare.

Până în momentul 2023 al lui Storonsky, start-up-ul îl cooptase deja pe Martin Gilbert, un veteran al orașului, în calitate de președinte, pentru a ajuta la gestionarea relației sale cu autoritățile de reglementare. Din consiliul său face parte și Michael Sherwood, fostul co-director european al Goldman Sachs.

Cu toate acestea, compania a întâmpinat dificultăți în înlăturarea preocupărilor legate de guvernanța, controalele și conformitatea sa, cu o fluctuație ridicată a personalului în funcții-cheie. Directorul său financiar și directorul entității britanice care a solicitat licența au plecat amândoi anul trecut.

În noiembrie, aceasta a angajat-o pe Francesca Carlesi, un fost fondator fintech și bancher la Deutsche Bank, pentru a conduce activitatea din Regatul Unit.

Aceasta a făcut parte dintr-un efort mai amplu de a schimba reputația Revolut dintr-una de start-up rapid, uneori nesăbuit, axat pe creștere cu orice preț, pentru a arăta că poate deveni o bancă adultă, reglementată, cu o abordare mai conservatoare a riscului.

„Nik a avut această viziune conform căreia conformitatea nu va mai fi manuală, cu oameni așezați pe birouri care să se uite prin tranzacții și să blocheze manual conturile”, a declarat un fost angajat senior. „El a investit foarte mult în partea tehnologică a conformității, iar acest lucru nu se potrivește cu ceea ce vor autoritățile de reglementare.

„Revolut a trebuit să renunțe la acest lucru … a trebuit să angajeze toți acești oameni, să creeze toate aceste procese, să aducă toți acești bancheri.”

Numirea lui Carlesi a fost privită cu ochi buni în industrie. Italianca „își punea o pereche de blugi la birou pentru a se integra” în cultura tehnologică a companiei, dar era un „bancher adevărat”, potrivit unei foste autorități de reglementare care o cunoaște.

Ea s-a concentrat pe îmbunătățirea culturii de conformitate a băncii prin crearea de noi procese de aprobare pentru fiecare caracteristică pe care Revolut încearcă să o lanseze, potrivit unei alte persoane familiarizate cu mișcarea.

Compania a abordat preocupările legate de controalele sale interne, care au determinat auditorul BDO să avertizeze că cea mai mare parte a veniturilor sale din 2021 „ar putea fi denaturată în mod semnificativ”. O opinie de audit curată în conturile sale pentru 2023, publicată la timp la începutul acestei luni pentru prima dată în ultimii doi ani, a fost considerată drept unul dintre pașii finali pentru a obține aprobarea PRA.

Conturile au arătat că Revolut a trecut la un profit înainte de impozitare de 438 de milioane de lire sterline în 2023, de la o pierdere de 25 de milioane de lire sterline în 2022. De asemenea, Revolut a îndeplinit cerința Băncii Angliei de a-și simplifica structura acțiunilor, o cerință care a provocat o luptă cu investitorul japonez SoftBank.

Revolut a intensificat ofensiva de a fermeca politicienii britanici. În iunie, când campania pentru alegerile generale din Regatul Unit era în plină desfășurare, Carlesi a fost unul dintre cei aproximativ 50 de șefi ai companiei care au participat la un eveniment al Partidului Laburist, la care Sir Keir Starmer și Rachel Reeves – în prezent prim-ministru și, respectiv, cancelar – au vorbit cu directorii despre planurile lor pentru economie și reglementare.

Succesul în obținerea licenței este de așteptat să deblocheze o nouă creștere pentru o companie care a eclipsat de mult timp rivalii timpurii, cum ar fi Monzo și Starling.

Aprobarea deschide calea pentru Revolut de a contesta cele mai mari bănci naționale din Regatul Unit, permițându-i să ofere servicii bancare complete, inclusiv ipoteci. În Regatul Unit, o prioritate va fi atragerea mai multor depozite prin plata dobânzii către clienți, potrivit unei persoane familiarizate cu planurile. Acest lucru va contribui la finanțarea împrumuturilor acordate clienților.

Dar licența din Regatul Unit elimină, de asemenea, ceea ce a fost considerat mult timp un obstacol în calea expansiunii internaționale.

În timp ce o licență lituaniană i-a permis să opereze ca bancă în UE, obținerea unei licențe de la autoritatea de reglementare din țara sa de origine a fost considerată ca fiind susceptibilă de a influența puternic autoritățile de supraveghere de pe piețele pe care Revolut încearcă să se extindă, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune – nu în ultimul rând SUA și Australia.

Gilbert, managerul de active care a prezidat Revolut din 2020, a declarat pentru FT: „Este un pas uriaș pentru a deveni o super-aplicație globală și confirmă că Marea Britanie este încă un loc minunat pentru a avea sediul datorită autorităților sale de reglementare respectate la nivel mondial.”

Strategia internațională a Revolut a ajutat-o să își crească numărul de clienți înaintea colegilor săi (Depozite ale clienților 0 miliarde de lire sterline):

Decizia ar putea ajuta, de asemenea, Revolut să justifice evaluarea de 45 de miliarde de dolari pe care o urmărește în cadrul unei viitoare vânzări de acțiuni. Dacă va finaliza vânzarea a 500 de milioane de dolari din acțiunile existente la acest preț, Revolut va face parte dintr-un grup restrâns de companii fintech care au reușit să își majoreze evaluarea de la piețele spumoase din 2021, când a fost evaluată la 33 de miliarde de dolari.

La această capitalizare de piață, ar rivaliza cu Barclays pentru titlul de a treia cea mai valoroasă bancă din Regatul Unit – după HSBC și Lloyds Banking Group și înaintea NatWest.

De asemenea, participația personală a lui Storonsky la companie s-ar ridica la aproape 8 miliarde de dolari, pe baza unei analize FT a documentelor publice din august anul trecut. Participația lui Gilbert ar putea valora mai mult de 850 000 de dolari. Revolut a refuzat să comenteze cifrele.

Dar Revolut nu a ajuns încă acolo. Licența sa bancară a fost acordată cu „restricții”, ceea ce reprezintă un prim pas normal în încercarea de a îndeplini toate condițiile necesare pentru lansarea ca bancă.

Odată ce restricțiile – care includ o limită totală a depozitelor de 50.000 de lire sterline – sunt ridicate și Revolut poate funcționa ca o bancă, cei 9 milioane de clienți din Regatul Unit vor fi, de asemenea, incluși în schema de compensare a serviciilor financiare, ceea ce înseamnă că depozitele de până la 85.000 de lire sterline vor fi protejate în cazul în care compania se va prăbuși.

Compania fintech a fost informată că procesul durează de obicei un an. O persoană familiarizată cu strategia sa a declarat că societatea ar încerca să îl finalizeze mai repede de atât. Dar alții care au trecut prin același proces sunt mai sceptici.

„Este un proces foarte complicat pentru a demonstra în cele din urmă că mediul de control al companiei este adecvat scopului… Nu știu dacă multor companii le-a luat mai puțin de un an”, a declarat directorul executiv al Atom Bank, Mark Mullen.

Revolut angajează un șef de reglementare în Regatul Unit, a cărui funcție va include „comunicarea clară cu autoritățile de reglementare și cu afacerea” și colaborarea cu consiliul și directorii Revolut UK pentru a se asigura că evoluțiile în materie de reglementare sunt luate în considerare în procesul decizional, conform anunțurilor de angajare de pe LinkedIn.

Speranța companiei este că licența din Regatul Unit îi va stimula eforturile de a câștiga cote de piață de la băncile tradiționale din Regatul Unit.

Edward Firth, analist la Keefe, Bruyette & Woods, a declarat că fintech-ul ar fi o amenințare pentru alte bănci digitale și pentru operatorii tradiționali cu clienți „semi-comatoși” care ar putea fi ușor atrași de rate ale dobânzii mai bune și de oferte de cashback.

„Presupun că acum vor începe să concureze”, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: