Cum a supraviețuit aproape 1.500 de ani cea mai veche companie din lume

Shitennō-ji Sursa foto: Wikipedia

Dacă vizitați vreodată Osaka, veți fi îndemnați să vedeți în special două clădiri vechi: Castelul Osaka și Shitennō-ji, primul templu budist din Japonia. Văzându-le pe amândouă, veți vedea munca firmei de construcții Kongō Gumi, cea mai veche companie din lume care funcționează continuu, scrie Open Culture.

Construcția Shitennō-ji, comandată de prințul Shōtoku Taishi în anul 578, a fost cea care i-a dat naștere. Pe atunci, „Japonia era predominant șintoistă și nu avea miyadaiku (tâmplari instruiți în arta construirii templelor budiste)”, scrie Irene Herrera la Works that Work, „așa că prințul a angajat trei oameni pricepuți din Baekje, un stat budist din ceea ce este acum Coreea”, printre care un anume Kongō Shigetsu.

Ulterior, Kongō Gumi a continuat să funcționeze independent timp de peste 1 400 de ani, condus de 40 de generații de urmași ai lui Kongō Shigetsu. În momentul în care Toyotomi Hideyoshi a cerut companiei să construiască Castelul Osaka în 1583, aceasta era stabilită de aproape un mileniu. În secolele care au urmat, „castelul a fost distrus în mod repetat de foc și fulgere”, scrie Herrera.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

„Kongō Gumi a prosperat datorită acestor reconstrucții majore, care le-au oferit mult de lucru”. În cea mai mare parte a lungii sale istorii, o afacere și mai stabilă a venit din specialitatea lor de a construi temple budiste, cel puțin până când au apărut provocări serioase la adresa acestui model de afaceri în secolul al XX-lea.

„Al Doilea Război Mondial a adus schimbări semnificative în Japonia, iar cererea pentru construcția de temple a scăzut”, spune compania de turism Toki. „Simțind valurile schimbătoare ale vremii, compania a luat decizia strategică de a-și orienta expertiza către o nouă activitate: confecționarea sicrielor.” Autorizația guvernamentală a fost obținută de văduva lui Kongō Haruichi, al 37-lea lider al Kongō Gumi, care se sinucisese din cauza disperării financiare provocate de Depresiunea Shōwa din anii ’19-’20. Perioada petrecută în fruntea companiei ilustrează dorința îndelungată a acesteia de a acorda funcții de conducere nu doar primilor fii, ci și membrilor familiei cei mai potriviți pentru a face acest lucru; din acest motiv, istoria clanului Kongō implică mulți gineri căutați în mod deliberat în acest scop.

Forțele combinate ale declinului budismului și ale exploziei bulei imobiliare din Japonia în anii ’90 au forțat în cele din urmă Kongō Gumi să devină o filială a Takamatsu Construction Group în ianuarie 2006. „Actuala forță de muncă a Kongō Gumi are un singur membru al familiei Kongō”, a relatat Nikkei Asia în 2020, «o fiică a celui de-al 40-lea cap al familiei» care «servește acum ca al 41-lea cap». Dar miyadaiku – organizați în mod distinct în opt kumi sau grupuri independente – continuă să facă munca pe care au făcut-o întotdeauna, cu versiuni din ce în ce mai rafinate ale instrumentelor și tehnicilor tradiționale pe care le folosesc de aproape un mileniu și jumătate. Kongō Gumi continuă să primească atenție internațională pentru că își menține nivelul înalt de măiestrie, dar telespectatorii dramelor TV americane din ultimii ani vor aprecia și faptul că a rezolvat problema succesiunii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: