Cum ajung unii bugetari la aproape două luni de concediu anual/ Un angajat de la stat se poate bucura de până la 35 de zile libere, la care se adaugă și zilele libere oficiale 

zile libere Sursă foto: Timaj | Dreamstime.com https://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-calendar-image28850138

Un angajat la stat se poate bucura de până la 50 de zile de concediu anual, zile nelucrătoare, în care sunt incluse și zilele libere oficiale de la stat.

Potrivit HG 250 din 8 mai 1992, un angajat la stat are între 21 și 25 de zile de concediu, în funcție de vechimea în muncă: 21 de zile pentru cei cu o vechime de până la 10 ani și 25 de zile pentru cei cu o vechime de peste 10 ani. 

lege concediu de odihna bugetari

De asemenea, mai sunt instituții care le oferă bugetarilor între trei și zece zile de concediu pentru condiții vătămătoare de muncă. Astfel, un bugetar cu o vechime de peste 10 ani poate primi până la 35 de zile libere anual.

lege concediu de odihna bugetari

La cele 35 de zile de concediu anual, zile nelucrătoare, se mai adaugă și zilele libere oficiale date de stat. Bugetarii primesc în total circa 50 de zile libere nelucrătoare, la care se mai adaugă și punțile acordate de stat în anul respectiv.

De exemplu, Codul Muncii prevede 16 zile considerate sărbători legale, la care se mai adaugă trei zile libere, punte, decise de Guvern. Angajaţii din sectorul public au în 2023 mai multe „minivacanţe” de patru zile, când zilele libere sunt precedate sau urmate de zile de weekend: de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor, de 1 iunie – Ziua Copilului, de 15 august – Adormirea Maicii Domnului. De asemenea, tot minivacanţe sunt şi de Paşte, de Ziua Naţională şi de Crăciun, după cum a scris Economedia aici.

Sursă foto: Timaj | Dreamstime.com https://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-calendar-image28850138

Comentarii

  1. Nu exista asa ceva precum “punte” data de stat. Alea sunt zile unde ne pun sa luam concediu. Nu inteleg de ce ne obliga sa le luam.

    N-am auzit de 35 de zile in viata mea, or fi dar la putine institutii de pulosi nu la marea masa.

  2. Articolul este vadit tendentios.
    Si cei de la privat au zile legale libere. De ce adunam ceva ce are toata lumea?
    Legat de punti…alea nu sunt date gratis ci cu recuperare sau CO.
    Si privatul are zile de CO de minim 21 de zile.
    Corect era sa fie articolul, cate zile libere are in plus un bugetar fata de un privat? Raspunsul sigur nu era aproape 2 luni pe an… cum scrie in titlu.
    La privat sunt unii care au chiar 35 zile de CO…..

    Daca asta e modul de a trata problemele de catre Economedia….il bag in lista de site-uri fakenews

  3. Tara bugetarilor angajeaza !
    Oferim!
    Loc de munca călduț, prime,concedii, sporuri,tichete ,pensie anticipata bine remunerate,
    Cerințe ! !
    Poziția ghiocel, nu întreba, nu gând, votezi cu cine trebuie(dacă nu ști afli de la șefi tăi )! , iar dacă cineva din familie mama,tata,unchiul,mătușa este bugetar reprezintă un avantaj și o garanție 😉
    Avantaje.
    Investiție minima care se recuperează repede și fără riscuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *