Inteligența artificială a devenit un ajutor important în recrutare, economisind timp, spun companiile prezente la târgul de joburi Angajatori de Top. Gigantul de bunuri de larg consum Unilever folosește astfel de tehnologii în recrutarea angajaților, reprezentanții companiei recomandând tinerilor utilizarea cu discernământ a inteligenței artificiale în crearea CV-urilor.
„Folosim inteligența artificială pentru recrutare în cadrul programului Unilever Future Leaders ca parte de selecție incipientă. Analizăm cu ajutor inteligenței artificiale CV-urile și CV-urile video, unde sunt surprinse abilități care ajută următorul coleg să își dezvolte cariera la noi. Recomand pentru un candidat să folosească asemenea tehnologie cu discernământ, să o folosească în beneficiul lor astfel încât să poată rafina forma și conținutul pentru a-l reprezenta mai bine”, a declarat Ioana Brunchi, head of HR at Unilever South Central Europe.
De asemenea, o altă companie care a început să folosească inteligența artificială în recrutare este Blue, parte a grupului Autonom. Andrada Apostolescu, recruitment specialist la Autonom Drive, spune că tehnologia ajută la economisirea timpilor în ceea ce privește selecția CV-urilor și spune că pe viitor inteligența artificială va fi folosită mai mult pentru recrutarea angajaților în cadrul companiei.
„Folosim inteligența artificială în recrutare, însă nu foarte mult în momentul de față. Vedem totuși că economisește timp. Pe viitor dorim să ne folosim de noile tehnologii pentru că există eficiență cât mai mare în acest sens”, spune Andrada Apostolescu, recruitment specialist la Autonom Drive.
Totuși există și riscuri în ceea ce privește adoptarea inteligenței artificiale în recrutare dacă selecția candidaților este făcută doar pe baza tehnologiei, spune Ioana Brunchi, de la Unilever.
„Cred că ar fi riscuri dacă ne-am baza doar pe selecția făcută de AI. Este doar o etapă prin care obținem informații într-un mod centralizat și structurat despre candidații noștri. Ulterior CV-urile sunt analizate pentru fiecare candidat în parte. Este doar o informație în plus pe care o obținem prin tehnologie”, precizează aceasta.
Ce cred tinerii despre folosirea AI pentru a obține un loc de muncă
Robert, student anul doi la Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, din cadrul ASE, este de părere că, deși inteligența artificială poate revoluționa multe industrii, nu ar folosi-o pentru redactarea unui CV.
„Eu o folosesc atunci când vreau să caut informații pe Google și am foarte multe site-uri de pe care trebuie să le citesc pentru a găsi acea informație. Realizez un rezumat și de acolo extrag ideile de care am nevoie. Nu cred că e o idee bună să folosești inteligența artificială în crearea unui CV deoarece trebuie să fii cât mai autentic în exprimare. Dacă toată lumea ar folosi ChatGPT exprimarea ar fi la fel” precizează Robert, prezent la târgul de joburi Angajatori de Top.
Sondaj: Aproape jumătate dintre candidați au folosit ChatGPT pentru redactarea unui CV
De la lansarea sa în noiembrie, tot mai multe persoane aflate în căutarea unui loc de muncă au apelat la chatbotul viral cu inteligență artificială pentru a le ajuta să scrie scrisori de intenție, să ajusteze CV-urile și să redacteze răspunsuri la întrebările anticipate la interviuri, scrie CNBC.
Din peste 1.000 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă actual sau recent, chestionate în cadrul unui sondaj realizat în luna aprilie de ResumeBuilder.com, aproape jumătate (46%) au declarat că au folosit ChatGPT pentru a-și scrie CV-ul sau scrisoarea de intenție.
Dintre acești candidați, 70% au declarat că au înregistrat o rată de răspuns mai mare la candidaturile lor atunci când au trimis un CV generat de AI decât un CV fără AI, iar 59% au fost angajați.
În timp ce unii manageri de angajare avertizează că ChatGPT ar putea încuraja candidații să mintă în legătură cu abilitățile și experiența lor, alții spun că chatbotul, dacă este utilizat corect, poate ajuta candidații să elaboreze un CV puternic și să iasă în evidență în procesul de angajare.